Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană: Dacă primim arme, vom fi pregătiți pentru contraofensivă în primăvară


Militar ucrainean în timpul unei patrule în localitatea Vuhledar de pe linia frontului, la 25 februarie
Militar ucrainean în timpul unei patrule în localitatea Vuhledar de pe linia frontului, la 25 februarie

În estul și sudul Ucrainei, luptele continuă, dar oficialii militari ucraineni spun că, în cazul în care armele promise de aliații occidentali sosesc la timp, sunt pregătiți să lanseze o contraofensivă de primăvară.

Armata ucraineană a informat pe 26 februarie că a respins peste 70 de atacuri ale forțelor rusești cu o zi înainte, în timp ce un ofițer superior din cadrul serviciilor de informații militare a spus că Ucraina este pregătită pentru o ofensivă rusă, dar că, de asemenea, „încearcă să creeze o prăpastie” între Crimeea ocupată și Rusia.

Statul Major General ucrainean informează că Rusia „își concentrează principalele eforturi” pe ofensivele din zona Kupiansk, în apropiere de Harkov, în nord-est, și în Bahmut, Avdiivka, Liman și Șahtar, mai la sud de Donețk. Șefii armatei ucrainene precizează că Rusia a efectuat 14 lovituri cu rachete și 19 raiduri aeriene.

De asemenea, Kievul informează că un procuror municipal instalat de Rusia în orașul Horlivka din regiunea Donețk „a demisionat” și „se pregătește să se evacueze” în Rusia „din cauza temerilor” legate de posibilitatea ca Ucraina să preia controlul zonei.

În regiunea Luhansk, guvernatorul regional Serhi Haidai susține că rușii încearcă să „ia cu asalt” pozițiile ucrainene din zonele Kreminna și Bilohorivka, după o ofensivă blindată eșuată recent în această zonă. De asemenea, el a declarat că situația este „stabilă” în zona Svatove.

Statul Major General informează, de asemenea, și de existența unor ofensive „eșuate” în zona satului Iahidne, în apropiere de Bahmut, pe care grupul de mercenari Wagner al Rusiei a afirmat că l-a capturat la începutul acestei săptămâni. Zona orașului Bahmut a fost teatrul unora dintre cele mai grave lupte recente.

Forțele rusești își mențin apărarea în direcția Herson și Zaporojie, în sud, a declarat Statul Major General ucrainean. RFE/RL nu poate verifica din surse independente informațiile privind evoluțiile din zonele de lupte intense.

Contraofensiva de primăvară

Între timp, șeful adjunct al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Vadim Skibițki, a declarat pentru o publicație germană că „cred că vom fi pregătiți pentru o contraofensivă în această primăvară”. Dar, a adăugat el, pregătirile depind de furnizarea de arme occidentale. „Încercăm să producem o fisură în frontul rusesc din sud - între Crimeea și Rusia continentală”, a declarat Skibițki, potrivit agenției de presă dpa.

Statul Major General ucrainean a declarat că Rusia își întărește apărarea și construiește fortificații în Crimeea ocupată. Skibițki afirmă că „este posibil” ca atacurile ucrainene să vizeze instalații sau echipamente militare „pe teritoriul rusesc, de exemplu în jurul orașului Belgorod, de unde sunt lansate atacuri asupra Ucrainei”. Skibițki a accentuat asupra faptului că obiectivul Kievului este returnarea întregului teritoriu ucrainean - inclusiv Crimeea anexată.

„Ne vom opri doar după ce ne vom recăpăta țara conform granițelor recunoscute la nivel internațional în 1991”, a declarat Skibitski pentru jurnaliștii germani. „Acesta este mesajul nostru către Rusia și către comunitatea internațională”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter pe 25 februarie, după aprobarea de către UE a celei de-a zecea runde de sancțiuni împotriva Rusiei, cu o zi mai devreme, că Kievul se așteaptă „la măsuri decisive împotriva companiei rusești de stat pentru energie nucleară Rosatom și a industriei nucleare rusești și la mai multă presiune asupra armatei și a sectorului bancar”.

XS
SM
MD
LG