Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană: Numărul militarilor ruși morți a trecut de 130 de mii


Militarii ucraineni trag cu un mortier pe linia frontului din Bahmut, regiunea Donețk, 27 ianuarie 2023
Militarii ucraineni trag cu un mortier pe linia frontului din Bahmut, regiunea Donețk, 27 ianuarie 2023

Armata ucraineană afirmă că în războiul din Ucraina au murit 131.290 de militari ruși de când Rusia a invadat țara, la 24 februarie anul trecut.

În actualizarea sa periodică din 5 februarie, Statul Major General ucrainean a afirmat că 700 de soldați ruși au fost uciși chiar în cursul zilei de ieri.

Actualizarea periodică - care este adesea mai mare decât estimările occidentale - pretinde că Rusia a pierdut 3220 de tancuri, 6405 vehicule blindate și 2226 de sisteme de artilerie de la începutul războiului.

Citând oficiali americani și din alte țări occidentale, New York Times susținea la începutul acestei luni că numărul militarilor ruși uciși și răniți în Ucraina se apropie de un total de 200 de mii.

Lupte grele erau în desfășurare la 5 februarie în orașul ucrainean Bahmut din regiunea estică Donețk, potrivit lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner. „În cartierele din nordul orașului Bahmut, se duc lupte crâncene pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară de bloc”, scria Prigojin pe Telegram, adăugând că armata ucraineană nu se retrage. „Forțele armate ucrainene luptă până la ultimul”, a mai spus el.

Orașul Bahmut a fost practic ras de pe fața pământului de bombardamentele repetate ale artileriei rusești, în timp ce forțele rusești încearcă de luni de zile să preia controlul asupra orașului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara pe 3 februarie că forțele ucrainene vor lupta pentru Bakhmut „atât timp cât vom putea”.

Ministerul britanic al Apărării susține că „în ultima săptămână, Rusia a continuat să facă mici progrese în încercarea sa de a încercui orașul Bahmut”.

„M03 și H32 - cele două drumuri principale de intrare în oraș pentru apărătorii ucraineni - sunt probabil acum amenințate de foc direct, în urma avansurilor rusești”, a declarat ministerul în actualizarea sa periodică din 5 februarie.

În regiunea învecinată Luhansk, forțele ucrainene au păstrat controlul asupra localității Bilohorivka, spune guvernatorul regional, respingând afirmațiile unor oficiali instalați de Rusia potrivit cărora satul a fost capturat de armata rusă.

„Trupele noastre rămân pe pozițiile lor, nimeni nu a capturat Bilohorivka, nimeni nu a intrat acolo, nu există niciun inamic acolo”, a declarat Serhi Haidai pentru postul național de televiziune ucrainean. Guvernatorul a adăugat că situația este „încordată”, deoarece „numărul atacurilor rusești a crescut”, dar, spune el, „toate atacurile rusești au fost respinse” de trupele ucrainene.

Trei persoane au fost rănite pe 5 februarie de două rachete rusești în orașul Harkov, capitala administrativă a regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei, potrivit oficialilor locali. Guvernatorul Harkovului, Oleh Sînehubov, informează că rachetele au lovit o clădire rezidențială din centrul orașului.

Afirmațiile nu pot fi verificate din surse independente.

XS
SM
MD
LG