Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană: Rusia a atacat regiunea Odesa cu drone, distrugând infrastructura


Soldați ucraineni pe un transportor blindat pe un drum în apropiere de Bahmut, 3 aprilie 2023
Soldați ucraineni pe un transportor blindat pe un drum în apropiere de Bahmut, 3 aprilie 2023

Rusia a lansat în cursul nopții un val de drone de fabricație iraniană asupra regiunii sud-vestice Odesa, provocând daune infrastructurii civile, dar fără a provoca victime, a declarat armata ucraineană în dimineața zilei de 4 aprilie.

Au fost lansate, în total, 17 drone Shahed asupra regiunii Odesa, „14 dintre ele fiind distruse de forțele de apărare aeriană ale comandamentului de sud", informează Forțele aeriene ucrainene în buletinul de front din dimineața zilei de 4 aprilie.

Diverse mesaje de pe rețelele de socializare informează că în Odesa au putut fi auzite explozii puternice. „O dronă a lovit o instalație civilă în regiunea Odesa, provocând un incendiu pe care pompierii au reușit să îl stingă până dimineață. Nu au existat victime", a declarat Serhi Bratciuk, un purtător de cuvânt al administrației militare din regiune.

Rusia neagă că a lovit ținte civile, în ciuda faptului că a lansat numeroase atacuri asupra infrastructurii civile și energetice ucrainene începând din octombrie, provocând victime și pagube importante la liniile de alimentare cu energie electrică care au lăsat milioane de ucraineni fără lumină sau încălzire în timpul anotimpului rece.

În est, armata rusă a continuat să lanseze atacuri repetate asupra Bahmutului, oraș minier din regiunea estică Donețk, care a fost punctul central al bătăliei pentru controlul Donbasului.

Cum artileria ucraineană „vânează” obuzierele rusești de lângă Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

Confruntate cu o rezistență ucraineană puternică în Bahmut, forțele rusești și-au extins direcțiile de atac către alte orașe din Donețk, cum ar fi Liman, Avdiivka și Mariinka.

Apărătorii ucraineni au respins 69 de atacuri rusești în ultima zi, „cele mai dure lupte continuând în Bahmut, Avdiivka și Mariinka", a declarat Statul Major General al Ucrainei în raportul său zilnic din 4 aprilie.

Armata rusă și-a continuat încercările de a prelua controlul total asupra orașului Bahmut, dar fără succes, mai spune comandamentul armatei ucrainene.

Lupte foarte violente

Ultimul raport de luptă a venit în timp ce un oficial american a declarat că lupta pentru orașul devastat de lupte nu s-a încheiat, în ciuda afirmațiilor lui Wagner potrivit cărora forța mercenară rusă ar fi capturat centrul Bahmutului.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, le-a spus reporterilor pe 3 aprilie că armata ucraineană nu a fost alungată din Bahmut. El a descris luptele de acolo ca fiind violente și indecise.

„Chiar dacă rușii cuceresc orașul, asta nu va schimba dinamica câmpului de luptă din punct de vedere strategic", a spus Kirby, reflectând opiniile din Occident potrivit cărora orașul are mai mult o valoare simbolică pentru Moscova, care vrea o victorie de palmares, decât o valoare strategică reală.

De asemenea, Kirby a declarat că următoarea alocare a ajutorului american pentru Ucraina va fi anunțată săptămâna aceasta, după ce săptămâna trecută agenția de știri Reuters a relatat că un nou pachet de ajutor militar american în valoare de 2,6 miliarde de dolari, care ar putea include radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc și camioane cu combustibil, va fi făcut public în curând.

La 3 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video nocturn că a avut o nouă întâlnire cu comandanții militari de rang înalt și că „pregătirea măsurilor active pentru eliberarea teritoriilor ucrainene" este în plină desfășurare, dar nu a menționat în mod explicit o contraofensivă anticipată.

Pe 3 aprilie, Zelenski și vicecancelarul german Robert Habeck au vizitat soldații răniți într-un spital din regiunea Cernihiv. Zelenski i-a mulțumit ulterior lui Habeck pentru sprijinul Germaniei.

XS
SM
MD
LG