Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană s-a retras de la Soledar după săptămâni de lupte crâncene


Forțele ucrainene s-au retras în mod organizat de la Soledar, oraș din provincia estică Donbas, a anunțat miercuri o oficialitate ucraineană, în ceea ce e un rar, dar modest triumf al Kremlinului pe câmpul de luptă din Ucraina, după o serie de înfrângeri în invazia pe care a lansat-o în Ucraina acum 11 luni, relatează agenția Associated Press.

Armata ucraineană s-a retras din orașul minier de sare Soledar pentru „a păstra viețile personalului [combatant], a declarat pentru Associated Press Serhi Cerevatîi, purtător de cuvânt la comandamentul estic al armatei ucrainene, adăugând că militarii s-au retras pe poziții defensive pregătite din vreme.

Moscova descrisese bătălia pentru Soledar, aflat în apropiere de orașul Bahmut, ca pe un element cheie în capturarea întregii provincii industriale Donbas.

ISW: bătălia de la Soledar a contribuit la epuizarea trupelor ruse

Armata ucraineană, care a ținut piept o lună de zile trupelor ruse, superioare la număr, a spus că apărarea orașului Soledar a ajutat la a-i ține pe militarii ruși legați de acest obiectiv, pentru ca aceștia să nu poată lupta în alte părți.

Mulți din luptătorii din jurul orașului Soledar au aparținut organizației private de mercenari Vagner, iar luptele au fost sângeroase.

Bătălia pentru Soledar: forțele rusești folosesc tactica „valurilor umane”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

De la lansarea invaziei în ucraina pe 24 februarie, Moscova a spus că una din prioritățile sale este să obțină controlul total al regiunii Donbas, alcătuită din regiunile Luhansk și Donețk, unde a sprijinit insurgența separatistă din 2014 încoace. Rusia deține acum controlul aproape total în Luhansk, dar cam jumătate din Donețk e în continuare sub controlul Kievului.

Institute for the Study of War (ISW), un think tank de la Washington, spunea mai devreme în ianuarie că o victorie rusească la Soledar n-ar marca „o evoluție operațională semnificativă” și că rușii au exagerat importanța orașului Soledar, care e o localitate mică. ISW a precizat însă că lunga și dificila bătălie purtată de ucraineni aici a contribuit la epuizarea trupelor ruse.

Forțele ruse au continuat să bombardeze Ucraina

Atacurile rusești au rănit 10 civili marți în Donețk, a spus guvernatorul acestei regiuni, Pavlo Kirilenko, cinci dintre ei fiind răniți după ce obuzele rusești au lovit un cartier de locuințe.

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat miercuri că în ultimele 24 de ore forțele ruse al lansat patru atacuri cu rachete, 26 de lovituri aeriene și mai mult de 200 de salve cu lansatoare de rachete.

Forțele ruse își concentrează eforturile pentru a obține controlul asupra regiunii Donețk, cu operațiuni ofensive în jurul orașelor Bahmut, Lîman și Avdivka și a satului Novopavlovka, potrivit purtătorului de cuvânt Oleksandr Ștupun.

În afară de Donețk, atacurile rusești au lovit localități din regiunile Harkov și Sumî, în nord-estul Ucrainei, Cernihov la nord, Luhansk la est, Zaporijie, sud-est și Herson în sud.

Între timp, Volodimir Zelenski, care a ajuns de la meseria de actor profesionist la postura de lider pe vreme de război recunoscut pe plan internațional, a împlinit miercuri 45 de ani.

Soția sa, Prima Doamnă a Ucrainei Olena Zelenska, a scris pe Twitter că deși Zelenski e aceeași persoană ca atunci când s-au întâlnit când aveau 17 ani, „ceva s-a schimbat: zâmbești mult mai puțin acum”.

„Îți doresc să ai mai multe motive să zâmbești. Și știi ce înseamnă asta. Toți știm”, a mai scris Olena Zelenska pe Twitter. (sursa: Associated Press)

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG