Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană: Trupele rusești suferă „pierderi grele” pe axele Liman și Bahmut


Militar ucrainean de gardă, în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 27 ianuarie 2023
Militar ucrainean de gardă, în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 27 ianuarie 2023

Armata rusă a efectuat cinci atacuri aeriene și șase atacuri cu rachete asupra Ucrainei, bombardând de asemenea de 65 de ori așezările ucrainene, a anunțat în dimineața zilei de 1 februarie Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Infrastructura civilă a așezărilor din regiunile Sumi, Harkov, Nikolaev (Mykolaiv) și Herson a fost avariată... Inamicul nu oprește acțiunile ofensive în direcțiile Liman și Bahmut, dar înregistrează pierderi mari. Desfășoară acțiuni ofensive nereușite în direcțiile Avdiiv și Novopavliv", se spune în buletinul informativ al Statului Major ucrainean.

Potrivit comandamentului, trupele rusești au înființat un nou spital militar în districtul Novoivanivka din regiunea Luhansk, unde se află aproximativ 100 de invadatori răniți: „Gravitatea rănilor este, de obicei, subestimată și nu este înregistrată în documentele medicale. După ce li se oferă asistență minimă, sunt trimiși pe linia frontului".

Cartierul general raportează nouă atacuri ale aviației ucrainene asupra unor zone ale forțelor rusești și două lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene ale acestora. De asemenea, potrivit buletinului informativ, forțele de rachete și artilerie au lovit 13 zone de concentrare a efectivelor inamice, un post de comandă și un depozit de muniții.

Un nou ajutor militar american

În același timp, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că săptămâna acesta va avea o întrevedere cu Volodimir Zelenski cu care va discuta despre ultima solicitare a Ucrainei de arme sofisticate, la o zi după ce a refuzat trimiterea de avioane de luptă F-16.

Kievul presează și mai mult pentru a obține avioane de luptă performante, după ce săptămâna trecută a reușit să-i facă pe aliații occidentali să promită că vor trimite tancuri grele în Ucraina. Însă Statele Unite și aliații săi europeni au refuzat până acum să trimită avioane de luptă și alte arme care ar putea fi folosite pentru a ataca peste granița Ucrainei, pe teritoriul Rusiei.

Când a fost întrebat pe 30 ianuarie dacă Washingtonul va trimite avioane F-16, Joe Biden a răspuns fără ezitare „nu”. Pe 31 ianuarie, el le-a spus reporterilor că el și Zelenski „vor discuta”, dar nu a oferit alte detalii.

Statele Unite pregătesc un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care se așteaptă să includă pentru prima dată rachete cu rază de acțiune mai mare, precum și alte muniții și arme, au declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, doi oficiali americani care au informații în acest sens.

Ajutorul ar urma să fie anunțat chiar în această săptămână și se așteaptă să includă echipamente de sprijin pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, muniții ghidate de precizie și arme antitanc Javelin, au precizat oficialii.

XS
SM
MD
LG