Linkuri accesibilitate

Armenia, în așteptarea unui nou premier (VIDEO)


Amplă manifestație de susținere la Erevan pentru liderul opoziției armene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00

Amplă manifestație de susținere la Erevan pentru liderul opoziției armene

Liderul protestelor, Nikol Pașinian a cerut în Parlament organizarea unor noi alegeri generale, în cât mai scurt timp.

În Armenia, mii de oameni s-au adunat la Erevan, în fața Parlamentului, pentru a urmări votul pentru desemnarea noului premier. Dezbaterile sunt transmise în direct de televiziunea națională, iar mulțimea din fața Parlamentului le poate urmări de ecranele care au fost instalate în piață.

În cursul dezbaterilor din Parlament, liderul protestelor, Nikol Pașinian, a declarat că trebuie organizate alegeri generale în cât mai scurt timp, acesta fiind singurul deznodământ logic al protestelor din ultimele săptămâni.

Pașinian este singurul candidat la funcția de premier și se bucură de sprijinul întregii opoziții parlamentare, ceea ce înseamnă 47 de voturi.
Pentru a fi ales, el are însă nevoie de voturile a cel puţin 53 dintre cei 105 deputaţi, așa că va avea nevoie și de sprijinul unor parlamentari din Partidul Republican aflat la putere, care deţine majoritatea absolută în parlament cu 58 de locuri.

Partidul lui Serj Sarkisian a anunțat deja că nu va prezenta un candidat. Mai mult, purtătorul de cuvânt al partidului a precizat că republicanii „nu se vor opune” candidatului unic al opoziției. Dar tot el a declarat că fracțiunea republican va vota în bloc.

Duminică, vorbind la Erevan, în fața a mii de protestatari, Pașinian s-a declarat convins că va găsi cele șase voturi necesare alegerii sale printre membri Partidului Republican și și-a îndemnat simpatizanții să continue protestele pentru a pune presiune asupra Parlamentului.

După 11 zile de proteste neîntrerupte, fostul președinte Serj Sarkisian a demisionat, pe 23 aprilie, dar interimar conducerea guvernului a rămas în mâinile Partidului Republican. În timpul ultimului mandat al lui Sarkisian ca președinte al țării a avut loc trecerea de la sistemul prezidențial la cel parlamentar, dar atunci, în 2015, Sarkisian lăsa de înțeles că nu va candida la funcția de premier după ce-și încheie mandatul de șef al statului. Faptul că s-a lăsat totuși ales premier de noul Parlament a declanșat protestele de la Erevan și actuala criză politică.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG