Linkuri accesibilitate

Assange se contrazice cu fosta lui gazdă, Ecuadorul


Julian Assange vorbind de la balconul ambasadei Ecuadorului de la Londra, 19 mai 2017
Julian Assange vorbind de la balconul ambasadei Ecuadorului de la Londra, 19 mai 2017

Assange ar fi avut mari probleme în ambasadă după venirea la putere a președintelui Moreno, un centrist care l-a înlocuit pe stângistul Rafael Correa.

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a încălcat repetat condițiile azilului său și a încercat să folosească ambasada ecuadoriană de la Londra ca pe un centru de spionaj, a declarat președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, cotidianului britanic Guardian.

Poliția londoneză l-a scos pe Assange cu forța din ambasada unde se refugiase în urmă cu 7 ani, după ce i s-a revocat azilul, creând condiții pentru extrădarea lui în Statele Unite în cel mai mare caz de dezvăluiri de documente guvernamentale secrete din istorie.

Reuters scrie că relația lui Assange cu gazdele sale s-a stricat după ce ecuadorienii l-au acuzat că facilitează scurgerea în presă de informații despre viața personală a președintelui Moreno.

În Guardian, Moreno a negat însă că acesta a fost motivul revocării azilului australianului, spunând că regretă că Assange a folosit ambasada ca să se amestece în treburile interne ale unor țări democratice.

„Nu putem permit ca această casă a noastră, care i-a deschis ușile (lui Assange) să devină un centru pentru spionaj”, a spus Moreno, care a fost ales președinte în 2017. El a mai spus că „decizia noastră nu este arbitrară, ci se bazează pe dreptul internațional”.

O avocată al lui Assange a respins explicația dată de autoritățile ecuadoriene, acuzându-le că mint.

Jennifer Robinson a spus duminică televiziunii Sky News că Ecuadorul „lansează acuzații destul de revoltătoare”.

Avocata a mai spus că Assange a avut mari probleme în ambasadă după venirea la putere a președintelui Moreno, un centrist care l-a înlocuit pe stângistul Rafael Correa.

Julian Assange la arestarea sa, 11 aprilie, 2019.
Julian Assange la arestarea sa, 11 aprilie, 2019.

Assange, care are 47 de ani, se află în prezent în detenție în Marea Britanie, pentru încălcarea condițiilor de punere în libertatea pe cauțiune, și se confruntă cu o cerere de extrădare din partea Statelor Unite, care-l acuză de complot. Autoritățile Suediei iau la rândul lor în considerare redeschiderea unui dosar de viol împotriva lui Assange.

Ziarul spaniol El Pais a publicat duminică detalii despre viața lui Assange la ambasada ecuadoriană, grație... dezvăluirilor făcute de membrii echipei de securitate care l-au păzit până în 2017 și care sunt spanioli.

Printre altele, ei au spus că în 2016 au adus un instalator din Spania să-i repare veceul lui Assange, ceea ce a costat 4500 de dolari – pentru că au existat temeri că un instalator londonez i-ar fi putut pune microfoane de supraveghere în baie.

Aceiași martori au spus că lui Assange îi plăcea să doarmă până târziu și primea numeroși musafiri, inclusiv celebrități ca Lady Gaga, Yoko Ono și fiul ei Sean Lennon, sau creatoarea de modă Vivienne Westwood.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG