Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

La Chișinău sunt anunțate o serie de conferințe de presă: Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Moldova vorbește despre „Vaccinare vs. școlarizare. Părinții cer alternativa pentru educație” ;Alianța pentru Centenar prezintă inițiativa „Unioniștii anunță mobilizarea!”; etc.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a făcut cunoscut că marți, 18 septembrie, la ședința de guvern, ar putea fi anunțate o serie de remanieri.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este așteptat la București, unde va participa la summitul „Inițiativei celor 3 Mări” găzduit de președintele României, Klaus Iohannnis. Este vorba de o structură de cooperare economică în primul rând a celor 12 țări din Uniunea Europeană, riverane la Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră.

Ministrul american al apărării Jim Mattis este la Skopje pentru a exprima sprijinul Statelor Unite pentru acordul încheiat de Macedonia cu Grecia privind numele oficial al fostei republici iugoslave. Acesta va fi „Macedonia de Nord”, o soluție de compromis care va permite Macedoniei să adere la NATO și UE, procese blocate până acum de Atena din cauza disputei privind numele republicii. Pe 30 septembrie, în Macedonia va avea loc un referendum pe tema acordului cu Grecia.

Președinții Rusiei și Turciei se întâlnesc la Soci pentru a discuta criza din Siria, după ce s-au intensificat avertismentele că un atac al armatei siriene, susținută de Rusia, asupra ultimului bastion rebel de la Idlib ar putea provoca o nouă criză umanitară în Siria.

Președintele Serbiei, Alexandr Vucic, începe o vizită de două zile în China.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG