Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Agenda zilei la Radio Europa Liberă.

În Moldova, desigur, atenția va fi concentrată astăzi pe numirea premierului considerat tehnocrat Ion Chicu, anunțat ieri de președintele Igor Dodon și pe sansele acestuia de a forma un guvern funcțional.

Expert grup îl are ca oaspete pe judecătorul din România, Cristi Danileț, în ceea ce organizatorii numesc ” O lectie publica în cadrul cursului universitar ”AntiCorupție și buna guvernare”.

Pe plan international , dar si regional subiectul care „ține agenda” este declanșarea audierilor publice – care sunt tranasmise live și de canalul de televiziune Current Time al postului nostru de radio si al Vocii Americii - în cadrul procedurilor de impreachment împotriva președintelui republican Donald Trump. La audierile de miercuri au participat diplomatii George Kent – adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Caucaz și William Taylor diplomat de carieră, însărcinat cu afaceri la ambasada americana de la Kiev, de facto ambasador al Washingtonului la Kiev.

Audierile publice sunt organizate de comisia pentru servicii secrete din Camera Reprezentanților. Președintele comisiei, democratul Adam Schiff, conduce procedura. Deocamdată, Schiff a anunțat două audieri publice, una ieri alta vineri. În debutul audierii, Schiff și Devin Nunes, liderul republicanilor din comisie au facut declaratii, urmate de cele ale celor doi inalti diplomati americani.

În mijlocul acestei investigatii se află convorbirea telefonică dintre președntele Donald Trump si președintele Volodimir Zelenski, în care, potrivit transcrierii convorbirii – care a fost facută publică – și a declaratiilor unor martori – președintele american ar fi condiționat acordarea unui important ajutor militar american regimului de la Kiev de investigarea afacerilor din Ucraina ale fiului fostului vicepreședinte democrat american Joe Biden. Hunter Biden a fost membru în consiliul de administrație a companiei ucrainiene Burisma.

Președintele american Donald Trump susține ,ca și majoritatea republicanilor din Congres, că „nu a făcut nimic greșit” pentru a fi tras la răspundere.

Președintele Donald Trump a avut miercuri întrevederi cu liderul de la Ankara, omoologul săur Recep Rtayyip Erdogan.

Comisiile de specialitate din Parlamentul European îi audiază pe cei trei noi candidați la portofolii de comisari europeni desemnați de Ungaria, România și Franța: Olivér Várhelyi, Adina-Ioana Vălean și Thierry Breton. De la Bruxelles, corespondentul Europei Libere Dan Alexe va relata pe românia.europalibera.org.

În calendarul global, este ziua mondială împotriva diabetului.

XS
SM
MD
LG