Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Are loc ședința lărgită a Colegiului MAEIE, prezidată de Ministrul Aureliu Ciocoi, cu participarea președintelui Igor Dodon și a prim-ministrului Ion Chicu.

Fostul vice-director la Autosalubritate, Mihail Bagas organizează o conferință de presă despre „Mafia gunoaielor. Lupta secretă împotriva municipiului Chișinău și a locuitorilor orașului”

Fostul primar general interimar Ruslan Codreanu depune la secretariatul

Parlamentului o propunere de modificare a Codului Electoral pentru simplificarea procedurii de înregistrare a candidaților independenți la alegerile locale și cele generale.

Ambasadorul R.Moldova în Germania, Oleg Serebrian își lansează volumul „Rusia la răspântie”.

Din agenda internațională

Parlamentul European a discutat proiectul noii strategii de extindere a Uniunii Europene care va face admiterea mai complicată, dând însă țărilor membre în UE un control mai mare asupra vitezei și seriozității procesului.

Pe de altă parte, post festum s-ar putea spune, țările membre încearcă să repare graba cu care s-au făcut primele extinderi, în 2004 și 2007 și care au inclus țările central și est-europene, multe încă nepregătite pentru Uniunea Europeană: acum se negociază, în cadrul discuțiilor privind viitorul buget de cinci ani, condiționarea, cumva, a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept. În acest context, Ungaria și Polonia sunt țările în vizorul Bruxelles-ului.

La Bruxelles, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg ține o conferință de presă după care miercuri are loc reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO; iar la sfârșitul săptămânii, conferința anuală pentru securitate de la Munchen.

În statul New Hamshire au loc noi alegeri preliminare în vederea desemnării candidaților republican și democrat pentru alegerile prezidențiale din noiembrie: din partea republicanilor, președintele Donald Trump luptă pentru un al doilea mandat; în tabără democrată însă, sunt peste 10 candidați în cursă.

La ONU, președintele autorității palestiniene va vorbi despre ultimul plan de pace, propus de administrația Trump și respins deja de palestinieni, de multe țări arabe dar și de UE.

XS
SM
MD
LG