Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Agenda zilei, compilată de radio Europa Liberă.

Se lansează „mecanismul de vaccinare” anti Covid-19 după ce sâmbătă la Chișinău au sosit primele vaccinuri AstraZeneca donate de România. Zece la sută din aceste vaccinuri sunt pentru locuitorii din stânga Nistrului a precizat Tatiana Zatîc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Intră în vigoare noile restricții sanitare impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, începând cu revenirea la învățământul online.

La Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel a avut duminică o întrevedere cu președinta Maia Sandu. Următoarele etape ale turneului său diplomatic sunt Georgia și Ucraina.

Ambasadorii europeni vor aproba noi sancțiuni împotriva unor oficialități ruse, responsabile de arestarea și condamnarea la închisoare a opozantului Alexei Navalnîi și de reprimarea dură a protestelor provocate de arestarea lui Navalnîi. Sancțiunile fuseseră anunțate de miniștrii de externe europeni, ceea ce a provocat reacția dură a Rusiei care a acuzat UE de „amestec în treburile interne” iar ministrul de externe Lavrov a mers chiar mai departe, vorbind de o posibilă „rupere a relațiilor”.

La Paris se așteaptă verdictul în procesul de corupție al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, primul fost șef de stat judecat de un tribunal. Procuratura a cerut patru ani de închisoare pentru Sarkozy, acuzat că a încercat să mituiască un judecător pentru a obține informații confidențiale legate de o anchetă privind finanțele campaniei sale electorale.

La Berlin începe festivalul internațional de film într-o organizare specială, dictată de pandemia de coronavirus: filmele vor fi văzute de jurii online, urmând ca la vară să aibă loc o prezentare specială, pentru public, în mai multe cinematografe din Berlin.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG