Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Comisia Electorală Centrală prezintă rezultatele preliminare ale alegerilor locale și ale alegerilor parlamentare repetate în patru circumscripții uninominale, iar Promo-LEX prezintă numărătoarea paralelă a acestor rezultate.

Are loc Conferința Anuală a Parteneriatului Estic (EaP) pentru Cercetare și Inovare și al treilea forum de reflecție al Parteneriatului Estic, la care va fi dezbătut viitorul Parteneriatului în următorii zece ani. O discuție care a devenit mult mai actuală, după ce săptămâna trecută UE a amânat deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, deși majoritatea liderilor europeni sunt de acord că cele două țări balcanice și-au respectat toate angajamentele asumate.

Din actualitatea internațională:

Liderii europeni trebuie să răspundă scrisorii trimisă sâmbătă seară de premierul britanic Boris Johnson, în care cere amânarea, peste 31 octombrie, a datei la care Marea Britanie va ieși din UE. Guvernul lui Johnson susține că Marea Britanie va părăsi totuși Uniunea la sfârșitul acestei luni și că intenționează, luni sau marți, să supună din nou la vot în parlament noua variantă de acord asupra Brexit-ului, pe care a negociat-o cu Bruxellesul.

Parlamentul European își reia lucrările în plen.

În Canada au loc alegeri generale, la care premierul liberal Justin Trudeau speră să câștige un nou mandat.

Ministrul bulgar de externe, Ekaterina Spasova Gecheva-Zakharieva, este așteptată în vizită la Moscova.

La Londra, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, va fi audiat din nou în tribunal. Statele Unite îl acuză de spionaj și cer extrădarea lui.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG