Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Vreme închisă azi la Chișinău. Temperatura însă e de primăvara în toată legea: 10 grade!

Câteva evenimente din agenda zilei din Moldova:

Ședința în plen a Parlamentului este anunțată pentru această dimineață.

Companiile private de transport de pasageri de pe rutele regulate municipale de microbuz invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Rutele de microbuz din Chișinău își vor sista activitatea în semn de protest față de modul discriminatoriu în care sunt tratați în comparație cu transportul - proprietate municipală”

MOLDPRESA GRUP SRL organizează o conferință de presă cu tema: „Pericol de lichidare a distribuției presei scrise și altor publicații periodice”. Întâlnirea cu presa va avea loc în Sala de conferințe a Agenției de presă IPN, Casa Presei, str. Pușkin, 22, of. 446 /ora 12.00/.

În contextul Comitetului de asociere UE - Republica Moldova, are loc conferința de presă prezidată de Luc Devigne, directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), din partea EU

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în parteneriat cu Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), invită la o platformă interactivă de discuții privind fenomenul abuzului sexual față de copii.

PNUD Moldova invită la prezentarea Raportului de Dezvoltare Umană 2019

Și începe Festivalul - Concurs internațional de creație și interpretare a romanței „Crizantema de argint”..

Din agenda internațională să notăm că la Bruxelles are loc summitul special al liderilor Uniunii pe tema bugetului Uniunii, până anul 2027.

Națiunile Unite dedică ziua de astăzi Justiției sociale

Și începe Festivalul internațional al filmului de la Berlin. Este a 70-a ediție a Festivalului și marchează anul acesta şi încheierea directoratului lui Dieter Kosslick. De acum încolo, Berlinala va fi condusă de două persoane, de directoarea organizatorică, Mariette Rissenbeek şi de directorul artistic Carlo Chatrian. Pe lângă secţiunile tradiţionale – Competiţia, Panorama, Forum, Retrospectiva, Perspectiva filmului german, filme de scurt metraj etc. – Berlinala va găzdui şi noua secţiune Encounters (Întâlniri). Aici vor rula filme de ficțiune şi documentare care vor fi premiate de către un alt juriu. În cadrul acestei secţiuni va putea fi văzut, în premieră mondială, şi noul film al regizorului român, Cristi Puiu, „Malmkrog”. Mai amintim şi de o altă prezenţă românească din această secţiune şi anume pe cea a actorului Vlad Ivanov care joacă în filmul slovac „Služobníci” (Servants) al regizorului Ivan Ostrochovský. Mai multe despre Berlinala puteți găsi mereu pe pagina noastra de Internet, atât pe pagina consacrată Moldovei, cât și pe cea pentru România.

România va mai fi prezentă la Berlinală cu două filme realizate de Radu Jude în secţiunea Forum. Este vorba despre „Tipografic majuscul”. Filmul are la bază piesa omonimă a Gianinei Cărbunariu şi se inspiră din acțiunile de protest politic ale tânărului Mugur Călinescu, mort ca urmare a anchetării sale de către Securitatea comunistă. Celălalt film al lui Radu Jude se numeşte „Ieșirea trenurilor din gară” și este realizat împreună cu Adrian Cioflâncă. Filmul ilustrează pogromul anti-evreiesc din 1941, din Iaşi.

XS
SM
MD
LG