Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Astăzi vom avea parte de o zi cu ceva soare – ne anunță meteorologii din Chișinău. La Moscova maxima va fi de 7 grade iar pe cer apare, și aici, soarele.

La București sunt 11 grade și e o zi și cu soare și cu nori. Aici la Praga – se anunță chiar câteva averse de ploaie în cursul zilei iar temperatura maximă e, ca la Moscova, de 7 grade.

Parca iarna a trecut de tot....

Dar dacă vremea e parcă primăvaratică, să vedem cum sunt vremurile și ce este pe agenda zilei.

În Moldova să consemnăm ședința Parlamentului care are loc în această dimineață.

Apoi, tot dimineața are loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor.

Primarului general al Municipiului Chișinău, Ion Ceban își prezintă realizările pentru 100 de zile de la preluarea mandatului.

IDIS viitorul organizează o masă rotundă pe tema rapoartelor alternative privind implementarea Planului de acțiuni anticorupție în domeniul achizițiilor publice și a Planului sectorial anticorupție în domeniul administrării și deetatizării proprietății publice”.

Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor, se întâlnește cu presa pentru a face dezvăluiri despre „Cine controlează la moment „Metalferos”, cine și cum fură banii publici de acolo? Ce scop se urmărește prin privatizarea întreprinderii? De ce liberalizarea pieței metalelor a funcționat doar o lună?”

Centrul de Investigații Jurnalistice organizează un club al presei cu tema „Persoanele cu dizabilități, discriminate în accesul la transportul public”


Pe primul loc în topul celor mai importante evenimente internaționale ale zilei se află alegerile parlamentare din Iran. Rezultatul pare să fie clar chiar înainte de emiterea buletinelor de vot: conservatorii vor prelua probabil controlul viitorului parlament. Cu toate acestea, alegerile sunt încă extrem de importante, consideră unii experți printre care Sanam Vakil, director adjunct al programului Orientului Mijlociu și Africa de Nord la Chatham House din Londra

"Acest vot este semnificativ pentru că începe procesul de preluare de la nivelul instituțiilor ale Iranului proces se va încheia cu președinția de anul viitor.

Victoria așteptată a conservatorilor dogmatici din votul din această săptămână - a fost asigurată printr-un proces strict de verificare a candidaților de către puternicul Consiliu al Gardienilor. Acest consiliu este acea putere omnipotentă, ai cărei 12 membri sunt numiți direct și indirect de către liderul suprem aiatollahul Ali Hamenei, și care a descalificat peste 9000 din cele 16.000 de persoane care s-au înregistrat să candideze, inclusiv câteva zeci de reformiști și candidați moderați care sunt în actualul parlament.

„Se întimplă din nou ceea ce s-a întâmplat în 2004-200 și anume o mutare a centrului politicii iraniene spre dreapta extremă, după o victorie majoră de către conservatorii dogmatici la alegerile parlamentare, urmată de o preluare a președinției de către cei duri.”consideră Ali Vaez, directorul Proiectului Iran la International Crisis Group (ICG).

Toate aceste evolutii, pe fundalul creșterii tensiunilor cu Statele Unite care au impus sancțiuni severe regimului de la Teheran.

Națiunile Unite consacră ziua de astăzi limbilor materne…

XS
SM
MD
LG