Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu organizează dimineața o conferință de presă la sediul ministerului pentru a prezenta „măsurile întreprinse privind controlul răspândirii coronavirusului de tip nou” se arată într-un comunicat de presă.

Ministerul sănătății de la Chișinău a impus măsuri speciale de securitate, după ce sâmbătă, 7 martie, s-a înregistrat primul caz oficial de contaminare cu coronavirus. Este vorba de o femeie care venea din Italia. Ulterior, încă două persoane erau testate pozitiv, și acestea revenite din Italia.

Într-o postare pe Facebook, președintele Igor Dodon adresa un îndemn moldovenilor din diasporă, în special din țările cu un nivel înalt de risc, cum este Italia, să nu se întoarcă în țară înainte de a se fi testat: „Mă adresez și moldovenilor din diasporă, în mod special, celor din zonele afectate de COVID-19, înainte de a vă porni acasă, în Moldova, asigurați-vă că nu sunteți purtător de virus, aveți astfel grijă de viața și sănătatea rudelor și apropiaților voștri din țara noastră” scria duminică, 8 martie, președintele.

Vineri, într-un interviu cu Europa Liberă, premierul Ion Chicu asigura că autoritățile sunt pregătite să facă față epidemiei. „Motive de îngrijorare există, de panică, nu” declara premierul.

Președintele Igor Dodon, întors de la Moscova, are o întrevedere cu „conducerea de vârf a țării”, anunță IPN, după care va organiza o conferință de presă. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari (PPDA) are și el o conferință de presă.

Agenția IPN organizează o dezbatere cu tema: „Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății”.

Pe 12 martie este așteptat la Chișinău premierul Ungariei, Viktor Orban, figură controversată și contestată în Uniunea Europeană, mai ales de „vechii” membri occidentali. Data vizitei a fost confirmată de premierul Ion Chicu într-un interviu cu Europa Liberă.

Din actualitatea internațională:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan merge luni la Bruxelles pentru discuții cu UE privind, se pare, criza migranţilor la graniţa Turciei cu Grecia.

Turcia găzduiește 4 milioane de refugiați în acest moment , din Siria, Afganisnta, Yemen dar și alte zone de conflict din lume. Mii migranţi s-au dus între timp la graniţa turco-elenă, după ce președintel Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că Turcia nu îi va mai împiedica pe aceştia să încerce să treacă în Europa.

Din cauza epidemiei de coronavirus, Parlamentul European nu s-a mai mutat la Strasbourg, pentru sesiunea în plen deși există un acord cu Franța ca Parlamentul să țină 12 astfel de ședinte în plen la Strasbourg.

Tot la Bruxelles, unde are loc plenul Parlamentului, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen ține o conferință de presă despre primele 100 de zile în funcție.

În Olanda începe primul proces legat de doborârea, în estul Ucraieni, a avionului MH17 în 2014. Toate cele 289 de persoane aflate la bord au murit. Patru persoane sunt acuzate, cetățeni ruși, care vor fi însă judecate în absență.

Din 2014, propaganda rusă nu face decât să arunce „povesti false” pentru a-și relativiza rolul.

Propagandă și adevăr despre doborârea zborului MH17
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG