Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Zi cu soare astăzi la Chișinău – cu o maximă de 10 de grade. Noaptea, ger – minus 2 grade. La Moscova temperatura maximă e de 4 grade, iar noaptea de 0 grade – nu mai ninge ca ieri... Spre apus, la București, o zi înnourată cu o maximă de 9 grade, și o minimă de un grad...

Dacă vremea e destul de întunecată să vedem ce ne rezervă vremurile. Pe agenda zilei vedem că de astăzi, în Kârgâzstan, intră în vigoare una dintre recomandările cele mai dure pentru a se evita contaminarea cu noul coronavirus – și anume interdicția de deplasare la o distanță mai mare de 100 de metri de locuință. Doar în situații speciale, se pot obține „derogări” și permise speciale...

În Europa de Est ex-comunistă și în alte părți, liderii populiști introduc măsuri dure, inclusiv supravegherea necontrolată a telefonului mobil a cetățenilor lor și condamnări îndelungate la închisoare pentru cei care încalcă legile impuse că urmare a pandemiei. Reamintim că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu unele măsuri impuse și a cerut ca ele să aibă un termen limită până la care sunt aplicate. Agenția Associated Press îl citează pe activistul pentru drepturile omului de la Amnesty Internațional Masimo Moratti care avertizează că ”măsurile restrictive nu ar trebui să devină o nouă normalitate”.

Macedonia de Nord este ultima țară (a 30-a) admisă în Alianța Nord Atlantică. Astăzi este planificată o conferință de presă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg înainte de teleconferința cu miniștrii de externe ai țărilor membre.

Revenind acum în Republica Moldova, la Chișinău. ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, va susține și miercuri dimineața un briefing de presă, după ședința Punctului Focal Național .

La fel, după amiază, are loc ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19 , iar după ședință sunt anunțate declarații de presă.

La prânz este anunțată și o ședință a guvernului lui Ion Chicu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG