Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


O zi de vara astăzi la Chișinău. Temperatura maximă 23 de grade. Soare și ceva nori. La Kiev și Moscova plouă și sunt 18-19 grade. La București e că la Chișînău – soare și o zi de vara.

Să vedem acum și ce evenimente sunt pe paginile agendei interne:

Dimineața este anunțat un briefing de presă susținut de Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, cu tema „Reforma universitară. Dotarea școlilor cu calculatoare”
După amiază este anunțată la Chișinău o ședința a Consiliului Audiovizualului.

Pe plan internațional să consemnăm că la București Expert Grup anunță o dezbatere on line pe tema alegerilor în timpul pandemiei – ” Scenariile partidelor politice”.

În Statele Unite, la Minneapolis va avea loc înmormântare lui George Floyd, un afroamerican de 46 de ani, care, conform autopsiei oficiale, a fost omorât prin sugrumare de către un polițist alb. Moartea sa a provocat în Statele Unite masive proteste antirasiale care s-au răspândit și în Europa , Australia și Canada.

Să amintim că miercuri, Papa Francisc a făcut și el un apel la calmarea tensiunilor, afirmând că ” rasismul este un păcat ce nu poate fi tolerat”.

Președintele Parlamentului European David Sassoli participă la Madrid la o conferință online intitulată Noul Forum Economic.

Comisarul Uniunii Europene pentru economie, Paolo Gentiloni va avea o intervenție pe tema eforturilor de relansare a economiilor europene după Covid 19 , la Institutul Petersen de la Bruxelles.

În China comunistă în acest an sunt interzise ceremoniile de comemorare a 31 de ani de la protestul studenților din piață Tien An Men, protest înăbușit cu brutalitate de regimul de la Beijing.

Ca și în alți ani, oamenii vor comemora momentul în Hong Kong și, ca și în alți ani, vor aprinde lumânări în memoria celor uciși. Numărul victimelor represiunii este estimat de Amnesty Internațional între câteva sute și 1000. Alte surse au vorbit la data masacrului de cteva mii…

Și, în fine, potrivit Națiunilor Unite, astăzi este Ziua mondială a copiilor – victime inocente ale agresiunii…

XS
SM
MD
LG