Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Continuă canicula, cu temperaturi de până la 33 de grade în sudul țării. În centrul țării și la Chișinău se așteaptă în jur de 32 de grade. Temperaturi de peste 30 de grade în aproape toată Europa, mai puțin în nord și est: la Sankt Petersburg se așteaptă 23 de grade, 26 la Moscova și numai 22 la Oslo.

Să spicuim acum câteva evenimente din agenda internă a zilei:

La Reședința de Stat este convocată reuniunea săptămânală a conducerii țării, la care participă președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. După ședință este anunțată o conferință de presă.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Un nou Apel de propuneri de proiecte cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională”

Are loc prezentarea raportului grupului de lucru format din reprezentanții executivului Primăriei Chișinău și ai Consiliului municipal Chișinău privind „Conceptul de modernizare a Întreprinderii Municipale „Piața Centrală” .

Să vedem acum ce evenimente se prefigurează în actualitatea internațională:

Guvernul din Liban discută propunerea premierului de a organiza alegeri generale anticipate, în tentativa de a rezolva criza politică provocată de exploziile devastatoare de la Beirut din 4 august și protestele de stradă care au urmat.

Secretarul de stat american Mike Pompo face săptămâna aceasta un turneu în Europa centrală și de est, ocazie pentru a discuta și relocarea militarilor americani, în urma decizie administrației Trump de a retrage din Germania aproximativ 12 mii de militari. Aproape jumătate vor fi repatriați, restul vor fi re-staționați, în Belgia și Italia și prin rotație, în România, Polonia și țările baltice.

Turneul european al lui Pompeo va începe în Cehia, pe 12 august și se va încheia pe 15 august în Polonia, unde urmează să semneze un nou acord privind creşterea cu 1000 de militari a prezenţei militare. Informația a fost dată de Krzysztof Szczerki, şeful de cabinet al preşedintelui Andrej Duda pentru agenţia PAP.

Ministrul de externe german Heiko Maas este așteptat la Moscova pentru convorbiri cu omologul său rus Serghei Lavrov.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG