Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Din agenda din R. Moldova să notăm dimineață o ședință a Consiliului Municipal Chișinău.

Salvați oamenii de la dezastrul creditelor de microfinanțare” – se intitulează briefingul de presă anunțat pentru această dimineață la Chișinău al deputatului partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun.

Pe plan internațional notăm continuarea vizitei în regiune a secretarului de stat american Mike Pompeo. După ce ieri și alaltăieri a fost în Cehia, astăzi se va afla la Liubliana, unde are programată o întrevedere cu președintele Borut Pahor și cu premierul Janes Jansa, pentru a discuta oportunitățile de cooperare mai strânsă între Statele Unite și Slovenia în domenii-cheie precum energia nucleară și integrarea Balcanilor de Vest. Mike Pompeo va discuta securitatea informațiilor 5G și se așteaptă semnarea unei declarații comune privind tehnologia 5G cu ministrul de externe Anje Logar.

Mîine, la Viena, secretarul Pompeo se va întâlni cu ministrul de externe Schallenberg și cu cancelarul Sebastian Kurz pentru a discuta parteneriatul strategic dintre Statele Unite și Austria, relațiile comerciale și de investiții, ca și probleme de securitate regională. Mike Pompeo are programat și o întrevedere cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Sîmbătă Mike Pompeo va fi la Varșovia unde va avea întrevederi și cu președintele Andrzej Duda și unde va discuta chestiuni de colaborare militară, securitatea informaților 5G și inițiativa regională a celor trei mări. Reamintim că o parte din militarii americani care se află în Germania vor fi desfășurați, prin rotație, și în Polonia.

Vizita secretarului de stat american în Polonia comemorează centenarul bătăliei de la Varșovia din 1920, în care forțele poloneze i-au învins pe bolșevici, se arată în comunicatul Departamentului de stat american.

XS
SM
MD
LG