Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Încă o zi de toamnă frumoasă le promit meteorologii locuitorilor Chișinăului. Temperatura maximă va fi de 26 de grade.

La Kiev, cam la fel, doar puțin mai răcoare – maximă prognozată fiind de 21 de grade. La Moscova se anunță 19 grade, iar la București va fi chiar o zi de vară cu 32 de grade.

Să răsfoim acum agenda internă:

În Moldova continuă campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Au fost înscriși în cursa 6 candidați, iar despre alți doi – Comisia Electorală Centrală urmează să se pronunțe în ședința sa de marți.

Din agenda internațională

Atenția va fi îndreptată și astăzi asupra situației din regiunea Nagorno Karabach, unde au loc de peste o săptămână confruntări militare între forțele azere și armene și unde părțile implicate se acuză reciproc de lansarea unor atacuri.

La Bruxelles începe o nouă sesiune a Parlamentului European care urmază să discute domnia legii în țările comunitare, evoluțiile din Nagorno Karabach, relația cu Rusia și condiționările legate de domnia legii pentru bugetul viitor al Uniunii.

În Cehia și Slovacia vor fi impuse noi restricții anti covid 19 – cu suspendarea cursurilor în învățământul secundar și restricții importante despre numărul de persoane care pot participa la diverse reuniuni în interior și exterior.

La București se așteaptă de asemenea, precizări legate de noile restricții ce vor fi impuse odată cu reintroducerea stării de urgență.

În întreagă Europă a crescut alarmant numărul cazurilor de Covid 19 , și măsuri dure au fost impuse în Franța, Marea Britanie, Spania.

La Stockholm încep astăzi anunțurile cîștigatorilor premiilor Nobel.

Secretarul de stat american Mike Pompeo își continuă turneul în Japonia, Mongolia și Coreea de Sud – turneu ce se va încheia joi, 8 octombrie.

Națiunile Unite dedică ziua de astăzi.. profesorilor!

XS
SM
MD
LG