Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Din agenda zilei în Moldova

Dimineața, la ora 8, este anunțată o ședință a conducerii la vârf a țării, la președinție.

UNFPA Moldova și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării organizează un eveniment online de totalizare a punerii în practică a politicilor de tineret, incluse în Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020 .

Pe plan internațional

Parlamentul Europrean își începe o nouă sesiune plenară, care se va încheia joi.

Agenția Europeană pentru Mediu își va publica astăzi raportul despre calitatea aerului.

La Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov are anunțata o întrevedere cu omologul său iranian Javad Zarif.

La Geneva începe astăzi o importantă conferință a donatorilor pentru Afganistan, pe fundalul eforturilor diplomatice de a impulsiona convorbirile de la Doha, din Qatar între guvernul afgan și talibani, convorbiri mediate de Statele Unite.

La Paris, fostul președinte Nicolas Sarkozy apare în fața tribunalului sub acuzația de corupție. Este primul șef de stat francez care se află în această poziție. Sarkozy a fost președinte între 2007 și 2012. Nicolas Sarkozy va fi judecat în dosarul „interceptărilor”, alături de avocatul său Thierry Herzog şi de fostul înalt magistrat Gilbert Azibert.

Dosarul „interceptărilor” îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea campaniei electorale a lui Sarkozy printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.

Nicolas Sarkozy s-a retras din viata publica în 2016 și a promis ca va fi „combativ” în acest proces-premieră pentru Franța.

În China comunistă începe astăzi o conferință mondială pe temele internetului, la care Beijingul își va prezenta conceputul de „interet controlat”, concept criticat de activiștii pentru apărarea libertății de opinie.

XS
SM
MD
LG