Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Spicuiri din agenda zilei.

La Chişinău va avea loc astăzi ședinţa Curţii Constituționale care urmează să se pronunțe pe mai multe articole din legea din 2000 privind accesul la informaţii.

„Asociația Românilor din Basarabia – Foști Deținuți Politici și Deportați” anunță o conferinţă de presa despre decizia de marţi a Curţii Constituționale prin care a fost declarata neconstituțională o sintagmă din legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice. Reamintim, este vorba despre acea sintagmă prin care copii născuți în deportare, dar din părinţi necăsătoriți, erau până acum excluși de a obține statutul de victime ale represiunilor politice. Contestarea legii la Curtea Constituționala a fost făcută de deputatul și istoricul Octavian Țîcu, potrivit căruia se aflau în această situație aproape 300 de persoane. După decizia Curţii, domnul Țîcu a declarat Europei Libere că este vorba de o decizie „plină de simbolism”, deoarece victimele deportărilor nu au făcut decât să fie „repetat” discriminate acasă, după revenirea din exilul forțat.

După prânz, are loc ședinţa comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari prin intermediul judecătorilor și instituțiilor financiare-bancare din Moldova.

Pe plan internaţional:

La Lisabona are loc astăzi ceremonia oficială prin care Portugalia preia de la Germania preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

La Princeton, în Statele Unite, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, va vorbi despre evoluţiile economice ale Americii.

Tunisia aniversează 10 ani de la Revoluția care a dus la pierderea puterii de către Zine el-Abidine Ben Ali.

XS
SM
MD
LG