Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Astăzi maximă la Chișinău anunțată de meteorologi este de 4 grade. Va fi și ceva soare pe cer, la weekend se anunța ninsori. La Kiev maximă este de minus 5 grade. Ninsorile aici sunt anunțate pentru săptămână viitoare. La Moscova minus 9 grade. Cer cenușiu. La București iarnă stă să plece – temperaturi de 9 – 10 grade anunțate. Aici la Praga – tot ploaie și 7 grade.

Câteva evenimente anunțate pentru săptămâna viitoare în Moldova – luni, Natalia Gavriliță nominalizată prim-ministru își va prezența cabinetul în față parlamentului. După declarația făcută recent de liderul socialiștilor, Igor Dodon la o televiziune particulară, socialiștii nu vor vota acest cabinet, așa încât șansele unor viitoare alegeri anticipate pentru această vara par să se întărească.

La cererea fracțiunii parlamentare a partidului Platforma Demnitate și Adevăr, săptămâna viitoare vor avea loc audieri în plenul parlamentului despre situația de la Aeroportul Internățional Chișinău și a companiei Air Moldova.

Iar astăzi liderul socialiștilor Igor Dodon anunță o întâlnire on line.

Pe plan internațional:

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, se află la Moscova de ieri și va sta până sâmbătă, 6 februarie. Este prima vizită în Rusia a unui înalt reprezentant / vicepreședinte al UE din 2017. Potrivit comunicatului ofocioal al Bruxeles-ului „Vizita va oferi o posibilitate de a purta discuții pe scară largă cu ministrul de externe Serghei Lavrov și alți interlocutori ruși înainte de discuția strategică a Consiliului European privind relațiile UE cu Rusia programate pentru luna martie.” Potrivit sursei citate, Borrell va aborda acțiunile Rusiei în Ucraina și în vecinătate, importanța implementării continue a acordului nuclear iranian, răspunsul global la pandemia de coronavirus, schimbările climatice, printre altele. Recenta otrăvire, detenția și condamnarea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, precum și îngrijorările europene legate de încălcarea libertăților și drepturilor omului în Rusia sunt pe agenda sa. În timpul vizitei sale, Josep Borrell va avea întâlniri cu reprezentanți ai organizațiilor societății civile rusești și cu membrii comunității academice din Moscova. După întâlnirea de astăzi cu șeful diplomației Moscovei, Serghei Lavrov, Joseph Borell și gazda sa vor susține o conferință de presă . Înainte de sosirea domnului Borell la Moscova, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov a respins categoric orice discuție pe tema situației liderului opoziției Alexei Navalnîi

Vom reveni imediat la acest subiect, la rubrica noastră Interviul emisiunii...

La Washington, președintele Joe Biden va rosti astăzi un discurs despre economia americană și planurile administrației sale.

Statele Unite și Rusia au convenit să extindă tratatul pentru reducerea armelor START, trata care ar fi expirat astăzi...

La centrul de cercetări politice din capitală americană Atlantic Center are loc o dezbatere despre „starea de spirit explozivă a societății civile din Belarus”. Societate civilă care a devenit centrală în organizarea protestelor masive din această țară, proteste care continuă din luna august, în ciuda măsurilor represive foarte dure impuse de regimul președintelui autoritar Aleksandr Lukașenka, a cărui realegere ca președinte este contestată de protestatari și nu a fost recunoscută drept legitimă de Uniunea Europeană și Statele Unite .

Previous Next

XS
SM
MD
LG