Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Minima de astăzi la Chișinău este de 9 grade.. o întoarcere spre primăvară, dar chiar dacă va mai ploua, la sfârșitul săptămânii temperaturile revin la cele dinspre vara... La București ploile încep de joi. Astăzi va fi o zi cu soare și cu 26 de grade. În sudul continentului – la Roma plouă, la Madrid sunt 19 grade numai, iar la Lisabona 21 și soare.

Să răsfoim acum agenda internă a zilei:

În Moldova incepând de astăzi partidele și alianțele electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie se pot înscrie la Comisia Electorală Centrală. Așadar va avea loc o ședința a Comisiei Electorale Centrale dimineață.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din Republica Moldova - partid parlamentar controversat din România lansează astăzi o invitație către – cităm „toate partidele pro-românești și unioniste la dialog”, informează agenția IPN.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță, tot dimineață, o conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova.

Președinta Moldovei, Maia Sandu, are anunțată o întrevedere cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, care se află într-o vizită oficială de două zile la Chișinău. După întrevedere oficialii vor face declarații de presă la prânz.

Și în contextual Zilelor Europei 2021, are loc un concert susținut de Aureum Saxophon Quartett, oferit de Ambasada Austriei în Republica Moldova și difuzat de la Centrul Arnold Schönberg din Viena - concertul va fi difuzat on line pe platforma privesc.eu.

Pe plan internațional la Moscova vor avea loc discuții astăzi și mâine între secretarul general al ONU, Antonio Gutterez și oficialitățile ruse. Un tribunal din districtul Vladimir va decide astăzi asupra 3 noi cereri formulate de avocatul opozantului Alexei Navalnîi împotriva administrației închisorii din Pokrov, unde acesta ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate și unde s-a aflat în greva foamei din cauza condițiilor de detenție și a tratamentelor care i se aplică. Reamintim că atât domnul Navalnîi cât și sprijinitorii săi, la fel și organizațiile internaționale pentru drepturile omului susțin că pedeapsa cu închisoarea pentru liderului opoziției ruse este o condamnare motivată politic. Occidentul a cerut în repetate rânduri eliberarea lui.

Și tot în Rusia, la Moscova ambasada americană a anunțat că de astăzi nu mai procesează vize non imigrante.

Și Națiunile Unite dedică ziua de astăzi asistenților medicali – o zi care anul acesta, ca și anul trecut, are o importantă deosebită.

XS
SM
MD
LG