Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Vremea va fi închisă azi la Chișinău: 7 grade temperatura maximă. Noaptea trecută au fost însă minus 6, iar la noapte vor fi minus 4....

La Kiev numai 3 grade maxima ziua. Noaptea, la fel ca la Chișinău.

La Moscova – unde se află ministrul moldovean de externe – numai 1 grad maxima ziua – frig! Iar la sfârșitul săptămânii se anunță ninsoare.

Spre Apus, la București 8 grade, noaptea însă nu scade sub zero..

Aici la Praga - ziua ca la Chișinău – dar noaptea sunt încă 4 grade cu plus...

In sudul Europei – la Roma sunt 19 grade dar plouă... la Madrid sunt 16 și soare, iar la Lisabona – 19 grade și e înnourat...

Din agenda zilei

Întâlnirea anunțată a ministrului moldovean de externe Nicu Popescu la Moscova cu șeful diplomației Kremlinului, Serghei Lavrov. Este a doua întîlnire a ministrului moldovean cu omologul său rus, dar prima de când deține funcția în cabinetul Nataliei Gavrilița. Vizita vine pe fondul recentei crize a gazelor naturale și în urma ajungerii la un acord pe 5 ani cu compania rusă de stat Gazprom pentru livrările pentru Moldova.

Șeful diplomației Chisinăului va mai participa, în calitate de co-președinte, la o ședință a comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică. Din partea Rusiei, comisia este condusă de ministrul agriculturii Dmitri Patrușev.

Șefa cabinetului de la Chișinău , doamna Natalia Gavrilița are o conferință de presa cu doamna Samantha Power, șefa agenției americane pentru ajutor – USAID, cea mai importantă agenție de dezvoltare internațională din lume și un actor important global care sprijină dezvoltarea . Agenția americană promovează securitatea națională și prosperitatea economică a Statelor Unite, demonstrând și generozitatea americană și promovând încrederea în sine a celor care beneficiază de sprijinul agenției.AID

La Chișinău se vor întruni mai multe comisii ale Parlamentului - printre care cea pentru administrație pubică, cea pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass media, cea pentru agricultură și industrie alimentară, cea pentru economie , budget, finanțe și cea pentru protecție socială, sănătate si familie, cea juridică, pentru numiri si imunități, cea de politică externă și integrare europeană…

Fundația Soros Moldova organizează o discuție publică pe tema educației de calitate în actuele conditii … și amintim și faptul că Institutul de cercetări sociologice IMAS prezintă rezultatele studiului „Barometrul Socio-Politic octombrie-noiembrie 2021”

Pe plan international

Sigur atenția presei va fi pe evoluțiile de la granița dintre Belarus și Polonia, unde în cursul zilei de ieri au avut loc ciocniri între grupurile de migranți și forțele poloneze. Uniunea Europeană acuză Minskul că îi aduce intenționat pe migranți preponderent din Orientul Mijlociu pentru a destabiliza granița Uniunii Europene, în ceea ce Bruxelles-ul , Statele Unite și Alianța Nord Atlantica numesc „un atac hibrid”.

La Washington, Fondul Monetar Internațional organizează un forum despre măsurarea schimbărilor climatice – un forum care se va desfășura astăzi și mâine.

Și aici în Cehia – astăzi este sărbătoare și zi liberă –Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia a început pe 17 noiembrie 1989, când poliţia i-a atacat brutal pe studenţii care au părăsit traseul unui marş autorizat, îndreptându-se spre centrul capitalei. Violenţa fără precedent şi zvonul neadevărat, că un student ar fi fost ucis, au provocat imediat o ripostă. O grupare de opoziţie, Forumul Civic, a luat fiinţă şi studenţii de la Universitate au intrat în grevă. Protestele antiguvernamentale au devenit tot mai ample, de la o zi la alta. Cehoslovacia a intrat în grevă generală de două ore pe 27 decembrie şi Comitetul Central al Partidului Comunist a demisionat pe 29 decembrie 1989. Alexander Dubček a fost ales președintele parlamentului federal la 28 decembrie, iar Václav Havel președintele Cehoslovaciei la 29 decembrie 1989.

XS
SM
MD
LG