Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Temperatura maximă prognozată la Chisinau este de 9 grade. Noaptea insa, termometrul scade sub 0… La Kiev ceva mai frig. 4 grade maxima, noaptea minus 2… La Moscova – a nins ieri – ninge și astăzi. Aici la Praga, lapoviță și ninsoare și o maxima de numai 3 grade. La București se anunță însa 14 grade și ceva soare. În sudul continentului – la Roma – 11 grade și inourat, la Madrid 9 și ceva soare, iar la Lisabona chiar 15 grade!

Să răsfoim agenda evenimentelor interne:

În Moldova pregătirile pentru Crăciunul pe stil vechi sunt în toi și agenda evenimentelor este mult redusă. Dimineața însă are loc ceremonia de detașare a celui de-al șaisprezecelea contingent al Armatei Moldovei în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

Pe agenda externă:

În Ucraina continuă vizita inaltului reprezentat pentru politica externă al Uniunii Europeme Josep Borrell, având astăzi pe agenda convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski. Este primul iînalt reprezentat al Uniunii care a fost ieri, pe linia frontului din Estul Ucrainei – împreuna cu ministrul de externe Dimitro Kuleba.

La Paris în aceasta seară, președintele Franței Emanuel Macron, a cărui țară a preluat președinția prin rotatție a Uniunii Europene la 1 ianuarie are anunțată o cină de lucru cu membrii Comisiei Europene.

Atenția presei și opiniei publice va fi astăzi atrasă de evoluțiile din Kazahstan, după ce, în urma protestelor masive cauzate de creșterile de prețuri la energie președintele a demis guvernul și a declarat stare urgență pentru două săptămâni în anumite regiuni, în încercarea de a limita extinderea tulburărilor violente. Moscova, ieri avertizase împotriva „neamestecului” extern în evoluțiile din această țară central asiatica, o formulă folosită când se înregistrează instabilitate în țările vecine cu Rusia din fosta Uniune Sovietică, Kremlinul insinuând prin această formulă că tulburările ar fi fost puse la cale de Occident. Pe pagina noastră în internet, la moldova punct, europalibera punct org , veți putea afla evolutia crizei din Kazahstan și găsiți și înregistrări video ale violențelor și arestărilor operate ieri...

În Statele Unite se împlinește un an de la atacul asupra Capitolului – prin care o mulțime de susținători ai fostului președinte Donald Trump a vrut să împiedice certificarea rezultatelor scrutinului pe care Trump îl pierduse. Sunt anunțate declarații ale președintelui Joe Biden și vicepreședintei Kamala Harris.

În Siria – la Damasc președintele Bashar al Assad primește o delegație a grupării palestiniene Fatah...

XS
SM
MD
LG