Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Zilele caniculare continuă la Chișinău. Temperatura urcă din nou la 32 de grade. La Kiev tot așa. La Moscova sunt numai 22. La Minsk se anunță ploaie și 21 de grade. Și la București plouă – dar temperatura rămâne la 28 de grade.

Să răsfoim acum agenda internă a zilei:

La Bălți se lansează lucrările de construcție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic.

La prânz, Partidul Acțiune și Solidaritate organizează o conferință de presă despre soluțiile acestui partid despre cum să fie rezolvate problemele de la groapa de gunoi din Tânțăreni. Acolo se depun anual peste 160 de mii de tone de gunoaie.

Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Agenția Națională pentru Sănătate Publică vor organiza o prelegere publică privind vaccinurile anti-COVID-19 și situația epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2

În România este anunțată o ședință comună a Camerei Deputaților și a Senatului în care va fi prezentată de către opoziția social-democrată o moțiune de cenzură împotriva guvernului liberal al lui Ludovic Orban.

Pe plan internațional, atenția va fi îndreptată și astăzi asupra evenimentelor din Belarus, după ce Uniunea Europeană a promis un ajutor de 53 de milioane acestei țări și după ce Rusia și-a exprimat dorința de a-i susține (cităm) „pe fratii beloruși”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut Occidentului să nu se implice în vreo mediere, așa cum a făcut în Ucraina, în 2014, în protestele masive proeuropene de pe Maidan…

Uniunea Europeana a spus ieri că va impune sancțiuni împotriva celor care au comis abuzuri și violențe împotriva protestatarilor pașnici și a anunțat că nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidentiale din 9 august, câștigate, potrivit Comisiei Electorale Centrale, de către liderul de la Minsk Akleksandr Lukașenka , cu 80 % din voturi. Reamintim că la aceste alegeri nu au existat nici un fel de observatori, iar candidata opoziției Svetlana Țihanovskaia nu și-a recunoscut înfrângerea, considerându-se cîștigatoarea scrutinului..

În Statele Unite este ultima zi a Convenției Naționale a Partidului Democrat, când se așteaptă discursul candidatului Joe Biden. El candidează în tandem cu Kamala Harris, prima femeie de origine asiatică și de culoare care candidează la o funcție atât de înaltă în executiv.

La Washington, președintele Donald Trump îl primește pe premierul Irakului, Mustafa Kadhemi.

Cancelara Germania, Angela Merkel se va afla astăzi în Franța pentru convorbiri cu președintele Emanuel Macron.

XS
SM
MD
LG