Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Între 8 și 10 grade în timpul zilei dar continuă precipitațiile. Noapte, temperatura mai cade sub zero, dar de joi, iese soarele printre nori iar temperaturile cresc la 12-13 grade. Cald în toată Europa, mai ales în centrul Europei; la Viena se așteaptă 14 grade, 10 grade la Berlin si Belgrad dar peste tot nori. În Est, între zero grade la Moscova si 4 la Kiev, în vest în jur de 10 grade la Paris si Londra. Soare ireproșabil în peninsula Iberică și în Italia, cu 16 grade la Madrid și Roma.

Din agenda de evenimente interne

Ar urma să se încheie greva de trei zile a transportatorilor de persoane – după care joi, 10 februarie sunt anunțat discuții cu Ministerul Infrastructurii. După cum declara deja luni Europei Libere Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, care a organizat protestul de trei zile, oferta făcută de Ministrul Infrastructurii nu-i mulțumește pe greviști. Aceștia cer în continuarea: majorarea tarifelor pe rutele inter-raionale și raionale la „70 de bani și respectiv 90 de bani”, aprobarea unui tarif al serviciilor de autogară și lichidarea schemelor de corupție din Agenția Națională de Transport Auto, minister si autogări.

Se lansează și un studio al Fundației „Friedrich Ebert” despre „Evaluarea integrității judecătorilor: fără drept de apel?” – studio care se uită la criteriile stabilite pentru această evaluare, mai ales la componenta „subiectivă”. La sfârșitul lunii trecute, majoritatea PAS din Parliament a votat déjà, în prima lectură, proiectul de lege care prevede verificarea integrității tuturor candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). „Punerea în aplicare a acestui proiect de lege va permite să avem un CSM și un CSP cu oameni curați și integri, ceea ce va face ca procesul de curățare a sistemului de justiție să fie mai ușor. Mă refer atât la curățarea sistemului pe interior, cât și la viitoarea evaluare externă și extraordinară a judecătorilor și procurorilor”, a menționat ministrul Litvinenco.

Iar vineri, 11 februarie are loc ședința comună a guvernelor României și R. Moldova la care se va discuta reducerea substațială sau chiar eliminarea unor taxe de roaming. Și noul ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, oferit de București.

Din actualitatea internațională

Rusia a anunțat cele mai mari manevre navale în Marea Mediterană, cu 140 de nave și peste 10 mi de soldați, de la căderea URSS. La care se adaugă faptul că a trimis 30 de mii de militari (spun surse americane) în Belarus pentru manevrele comune. În replică, ministrul ucrainean al Apărării a anunțat că și Ucraina începe manevre navale pe 10 februarie.

Cu toate acestea, marți la Kiev, președintele francez Emmanuel Macron declara că a primit asigurări de la Vladimir Putin că nu va „sprijini nici o escaladare” a tensiunilor legate de Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG