Linkuri accesibilitate

Atac cu drone la Moscova. Val ucigaș de atacuri la Kiev


Un bloc de apartamente cu mai multe etaje avariat în urma unui atac cu dronă de la Moscova, 30 mai 2023.
Un bloc de apartamente cu mai multe etaje avariat în urma unui atac cu dronă de la Moscova, 30 mai 2023.

În dimineața zilei de 30 mai, un atac cu drone a avut loc la Moscova, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe canalul său de Telegram. Peste zece drone au fost doborâte în regiunea Moscovei.

În urma atacului, „mai multe clădiri au suferit pagube minore”, a declarat Sobianin. Potrivit primarului, toate serviciile de urgență se află la fața locului. „Pentru moment, nimeni nu a fost rănit grav”, a adăugat Sobianin.

Un reprezentant al serviciilor de urgență a declarat pentru RIA Novosti că dronele au lovit două blicuri din Moscova. Potrivit acestuia, nu s-au înregistrat victime. Locuitorii au fost evacuați și, spune Sobianin, se vor putea întoarce în apartamentele lor după ce se va încheia activitatea serviciilor speciale.

O dronă a lovit etajele superioare ale unei clădiri rezidențiale din strada Profsoiuznaia 98. Lovitura a distrus ferestrele unui apartament de la etajul 16, relatează SHOT. Nu s-au înregistrat răniți, dar locatarii de pe acea scară de bloc au trebuit evacuați. Fațada și ferestrele clădirii au fost distruse. Cea de-a doua dronă a lovit un bloc de 24 de etaje de pe strada Atlasova din Noua Moscovă. Ca urmare a exploziei, plafonul blocului a fost distrus, dar nu s-au înregistrat victime.

Pe Leninsky Prospekt, un UAV a ajuns într-un apartament de la etajul 14, dar nu a explodat, scrie canalul de telegrame Baza. Drona avea la bord trei dispozitive explozive. O parte din casă este, în prezent, evacuată. Geniștii au început deminarea.

Traficul a fost blocat de-a lungul străzii Udaltsova, de la Leninski Prospekt până la strada Mihail Pevțov, în sud-vestul Moscovei, a anunțat Departamentul de Transport din Moscova.

Locuitorii au observat drone și pe autostrada Rublevo-Uspenskoie, informează Atenție, Moscova. Un corespondent RIA Novosti a auzit în Krasnogorsk (Pavșinskaia Poyma) o explozie.

Potrivit TASS, guvernatorul regiunii Moscovei, Andrei Vorobiov, mai multe drone au fost doborâte în apropierea Moscovei. Potrivit acestuia, locuitorii din unele zone din regiunea Moscovei au putut auzi sirenele sistemului de apărare aeriană.

Potrivit SHOT, patru drone au fost doborâte apropiindu-se de Moscova dinspre sud-vest. Potrivit canalului Baza de pe rețeaua Telegram, mai mult de 10 drone au fost doborâte în această dimineață în regiunea Moscovei, cele mai multe în districtele Istra, Krasnogorsk și Odințovo.

În total, potrivit canalului Baza, aproximativ 25 de drone au participat la atacul de dimineață. Unele dintre ele, au zburat la altitudine foarte joasă și s-au agățat de copaci și cabluri.

Potrivit lui Aleksei Rogozin, șeful organizației „Centrul pentru dezvoltarea tehnologiilor de transport”, pentru atacul asupra Moscovei au fost folosite drone de tip avion, necunoscute până acum, cu un design aerodinamic la fel ca în atacul asupra Krasnodar din 26 mai.

„Un motor cu ardere internă, o anvergură a aripilor de cel puțin 4 metri și o rază de acțiune teoretică de 400 până la 1000 km. Costul poate fi estimat la 30-200 de mii de dolari pentru fiecare dronă”, a scris Rogozin pe canalul său Telegram, adăugând că dispozitivele electronice de anihilare a dronelor sunt „în general inutile” în cazul acestui tip de drone, singura modalitate de a le contracara în mod eficient fiind de a le doborî.

Val ucigaș de atacuri în Kiev

Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone asupra Kievului în dimineața zilei de 30 mai, ucigând cel puțin o persoană și rănind alte câteva, au declarat autoritățile ucrainene, care au spus că majoritatea dronelor au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat pe canalul său Telegram că au izbucnit incendii în mai multe cartiere din capitală, iar căderea de moloz a incendiat o clădire înaltă din cartierul Holosiivski din Kiev.

„O persoană a murit. Alte patru victime au fost spitalizate în cartierul Holosiivski. Medicii au acordat ajutor la fața locului”, a scris Kliciko. Zeci de persoane au fost evacuate.

Armata ucraineană a precizat că atacul a constat exclusiv din drone de fabricație iraniană și a început cu puțin înainte de miezul nopții și a durat până la 4:30 dimineața, ora locală. „31 de drone kamikaze au atacat dinspre nord și sud. Forțele de apărare aeriană au distrus 29 de drone”, a precizat armata.

Aproape toate dronele au fost doborâte la periferia Kievului și deasupra capitalei. Susținută de echipamentele de înaltă tehnologie furnizate de Occident, apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să zădărnicească atacurile aeriene rusești - atât drone cât și rachete de avion.

Rusia a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra Ucrainei după o acalmie de aproape două luni, vizând instalații militare și aprovizionarea cu valuri de atacuri de mai multe ori pe săptămână.

Administrația militară a capitalei a declarat că doar dronele de fabricație iraniană au fost implicate în atacul din 30 mai - al 17-lea asupra Kievului în această lună.

XS
SM
MD
LG