Linkuri accesibilitate

Atentat terorist la Paris cu 72 de ore înaintea alegerilor prezidențiale (VIDEO)


Pe Champs Elysées după atentatul de joi seara

Un polițist a fost ucis și alți doi răniți în urma unui incident în care un atacator cunoscut de Poliție a deschis focul asupra forțelor de securitate.

La Paris, pe Champs Elysées, un polițist a fost omorît și alți doi răniți grav de gloanțe, în cursul unui atac calificat drept terorist de către președintele Franței, François Hollande.

Atacul s-a produs la orele 21 cînd un automobil a oprit în apropierea unei mașini a poliției și un bărbat înarmat cu un Kalașnikov a coborît și a deschis focul împotriva polițiștilor. Atacatorul a fost ucis cu focuri de armă de polițiști.

Joi seara pe Champs Elysées după atacul împotriva poliției
Joi seara pe Champs Elysées după atacul împotriva poliției

Potrivit declarațiilor oficiale, citate de agențiile de presă și televiziuni, atacatorul este o persoană bincunoscută de poliție, închis în trecut pentru asasinat, fișat ca primejdios, și care a fost interogat îndelung recent în urma unor informații că pregătește un atac armat împotriva poliției. Parchetul terorist l-a eliberat în absența unor elemente probatorii serioase.

Trei ore după atentat, gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atentatul prin agenția sa de propagandă.

Secția antiteroristă a Parchetului de la Paris a fost sezizată, iar într-o declarație publică televizată președintele Franței a declarat: „sîntem convinși” că pista „este de ordin terorist”.

Atacul s-a desfășurat cu 72 de ore înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale și în timpul ultimei reuniuni televizate a celor 11 candidați pe canalul France 2.

Doi dintre principalii candidați, François Fillon și Marine Le Pen, au anunțat că își suspendă deplasările de campanie prevăzute pentru vineri.

Președintele François Hollande a convocat, între timp, un consiliu de apărare pentru ora opt dimineață și a dat asigurări că procesul electoral va face obiectului unei „vigilențe absolute” din partea forțelor de securitate franceze.

XS
SM
MD
LG