Linkuri accesibilitate

Bilanțul atentatului sinucigaș cu bombă la o moschee pakistaneză a ajuns la cel puțin 100 de morți


După atentatul sinucigaș de la o moschee din Peshawar
După atentatul sinucigaș de la o moschee din Peshawar

Cel puțin 100 de credincioși au fost uciși și alți aproape 160 au fost răniți într-un atac despre care martorii au declarat că a fost un atentat sinucigaș cu bombă în interiorul unei moschei din orașul Peshawar din nord-vestul Pakistanului.

Cei mai mulți dintre morți erau ofițeri de politice, potrivit unui purtător de cuvânt al unui spital din Peshawar unde li se dau îngrijiri victimelor atacului.

Martori oculariau declarat pentru Radio Mashaal că mai mulți atacatori care stăteau în primul rând în spatele imamului și-au detonat vestele explozive în timp ce credincioșii se adunau pentru rugăciunile de după-amiază pe 30 ianuarie.

Zeci de răniți au fost duși la spitalele din apropiere, a spus un ofițer de poliție. Mulți dintre ei erau în stare critică, a adăugat polițistul, și sunt temeri că numărul moților ar putea crește - o oficialitate de la spital a spus că numărul celor aflați în stare critică e de 10-15.

Atacul terorist a fost revendicat de gruparea Teehrik-e Taliban Pakistan (TTP), un grup radical al talibanilor care duce de 15 ani un război de insurgență în Pakistan.

Secretarul Națiunilor Unite Antonio Guterres a condamnat acest atac „oribil”, făcut cunoscut purtătorul său de cuvânt.

Premierul pakistanez Shahbaz Sharif a condamnat și el atentatul și a spus că for fi luate măsuri „aspre” contra acelora care se află în spatele lui. Sharif a ordonat autorităților să se asigure că victimele primesc cele mai bune îngrijiri medicale.

Corespondenții Europei Libere din zonă relatează că moscheea era frecventată de polițiști și oficialități ale guvernului regional ale căror birouri să află în zona respectivă.

Poliția spune că echipele de salvare lucrează în continuare la locul deflagrației, pentru că e posibil ca mai multe victime să se afle prinse sub dărâmături după ce o clădire cu două etaje s-a prăbușit în urma exploziei puternice.

Fostul premier Imran Han a condamnat și el atentatul, pe care l-a numit un „atac terorist sinucigaș”.

„E imperativ să ne îmbunătățim strângerea de informații și să echipăm cum trebuie forțele noastre de poliție pentru a combate amenințarea crescândă a terorismului”, a spus Han într-o postare pe Twitter.

Peshawar este capitala volatilei provincii Pahtunhwa, de la granița cu Afganistanul.

XS
SM
MD
LG