Linkuri accesibilitate

Atacul lui Putin împotriva valorilor occidentale sună familiar


Cei doi lideri rus și american la Osaka, 28 iunie 2019
Cei doi lideri rus și american la Osaka, 28 iunie 2019

Un comentariu apărut în „Washington Post”.

Jurnalista și cercetătoarea Anne Applebaum
Jurnalista și cercetătoarea Anne Applebaum

Nescocotirea de către Rusia a democrației liberale are o istorie lungă, iar un anume tip de dispreț față de Occident nu este o noutate – scrie Anne Applebaum în Washington Post. Încă în 1920, Lenin a declarat parlamentele ca „învechite istoric” și a prezis că dispariția lor este doar o problemă de timp. În 1956 – continuă comentatoarea de la Washington – Nikita Hrușciov a făcut acea declarație faimoasă potrivit căreia „Viitorul este de partea noastră”. Uniunea Sovietică ar fi fost pe cale să cîștige, iar Occidentul în curs de a muri: „Vă îngropăm noi!”.

Acesta ar fi fundalul istoric pentru interviul pe care Financial Times i l-a luat președintelui rus Vladimir Putin, în ajunul reuniunii G20 la cel mai înalt nivel. Între multele teme abordate a lipsit, în mod curios, una, acea a Ucrainei, evitată fățiș de cotidianul londonez.

Dar, pe parcursul interviului, Putin a revenit de mai multe ori asupra temei pe care Lenin și Hrușciov ar fi găsit-o ca una familiară. „Așa-numita idee liberală” – le-a spus el interlocutorilor săi – „și-a trăit traiul”. Cîteva minute mai tîrziu, Putin revenea, repetîndu-se: „Ideea liberală a devenit învechită”.

Ce este însă această „idee liberală” – se întreabă retoric comentatoarea de la Washington Post – pe care președintele rus a destinat-o lăzii de gunoi a istoriei?

În formulareea lui Putin este un soi de caricatură de extremă dreaptă. Pentru liderul rus „ideea liberală” ar însemna că „migranții pot ucide, jefui și viola nepedepsiți”; ea ar mai însemna și că „tinerii pot juca cinci sau șase roluri ca gen sexual”. Ideea liberală a lui Putin nu are nimic de a face cu drepturile sau cu libertățile, sau cu separarea puterii, sau cu orice alt lucru care face societățile liberale să fie prospere și libere.

Comentariile la spusele lui sînt revelatoare: felul în care Putin înțelege lumea liberală occidentală și valorile liberale ale Occidentului, se pare că nu este mai sofisticat decît cel al trolilor de pe Internet, ale căror salarii le plătește. Nici nu este mai sofisticat decît felul în care înțelegeau ideile Lenin și Hrușciov.

Dacă atacul Rusiei împotriva valorilor Vestului sună familiar, reacția americană – scrie Anne Applebaum – nu a fost de același gen. Spusele lui Hrușciov, „vă vom îngropa”, au stîrnit indignare, rîsete, scandal. A fost o provocare față de care nu exista nici o îndoială că liderii americani ar putea să nu țină cont sau să nu o înfrîngă.

Dar America nu mai are acum același tip de lider, consideră cunoscuta comentatoare în Washington Post. Interviul cu Financial Times a apărut vineri dimineață. Vineri după amiază președintele Trump a apărut împreună cu Putin, rîzînd și glumind. El a îndepărtat un grup de ziariști: „Scăpați-mă de ei. Știrile false (fake news) sînt o noțiune mare, nu-i așa ? În Rusia nu aveți acest gen de problemă, dar noi o avem.”

Firește – comentează Anne Applebaum: Rusia are o atitudine diferită față de jurnaliști. În mod periodic ei sînt arestați, hărțuiți și chiar omorîți de către agenții statului. Asta se întîmplă atunci cînd nu ai reglementările și practicile unei societăți democratice pentru a-i apăra. Este o lume mai confortabilă pentru despoți și dictatori și nu este nimic suprinzător că Putin o preferă. Cît timp vor mai vrea americanii să fie conduși de cineva care este de acord cu așa ceva? – se încheie interogativ comentariul din Washington Post.

Previous Next

XS
SM
MD
LG