Linkuri accesibilitate

Atacurile aeriene rusești au lovit blocuri de apartamente în Lvov


Bloc de apartamente din Lvov lovit de rachetele rusești pe 15 august.
Bloc de apartamente din Lvov lovit de rachetele rusești pe 15 august.

Rusia a lansat un atac aerian major folosind rachete de croazieră asupra vestului Ucrainei în dimineața zilei de 15 august.

Conform evaluărilor oficiale, cel puțin trei persoane au murit și multe altele au fost rănite.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 16 dintre cele 28 de rachete de croazieră lansate atât din aer, cât și de pe mare, dar unele au trecut de apărarea antiaeriană și au lovit zone din regiunile Lvov și Volin, care se află în apropierea graniței cu Polonia, membru NATO.

Iuri Pohuliaiko, guvernatorul regiunii Volin, a scris pe Facebook că trei persoane au fost ucise în orașul Luțk în atac, în timp ce oficialii au spus că nu au fost înregistrate victime în Lvov, deși unele blocuri de locuințe au fost incendiate. Nu era clar dacă clădirile au fost lovite direct de rachetele primite sau au fost avariate de resturi după ce rachetele au fost aruncate din cer de sistemele de apărare.

„Au fost doborâte multe rachete, dar au fost și lovituri în Lvov”, a scris primarul Andri Sadovi pe Telegram.

Lvov, aflat departe de liniile frontului din estul și sudul Ucrainei, unde luptele au avut loc de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, a fost lansată în februarie 2022, este o zonă unde s-au refugiat mulți ucraineni care au fugit din alte părți ale țării în timpul războiului.

Oficialii spun că contraofensiva Ucrainei continuă să aibă câștiguri progresive, pe măsură ce comunitatea internațională urmărește cu atenție și analizează noi măsuri pentru a consolida puterea militară a Kievului.

Ministrul german de Finanțe Christian Lindner a efectuat o vizită surpriză la Kiev pe 14 august. El a sosit în capitala Ucrainei cu trenul și a spus că va purta discuții „foarte concrete” cu oficialii ucraineni, adăugând că Germania a oferit Ucrainei aproximativ 22 de miliarde de euro (24 de miliarde de dolari) în ajutor umanitar, financiar și militar de la începutul războiului.

Berlinul este sub presiune din ce în ce mai mare din partea Ucrainei pentru a trimite rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune.

Statele Unite au declarat pe 14 august că vor trimite încă 200 de milioane de dolari în asistență de securitate Ucrainei, inclusiv muniții suplimentare pentru sistemele de apărare aeriană Patriot și sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS).

XS
SM
MD
LG