Linkuri accesibilitate

Atentat într-o moschee din Pakistan | Peste 25 de morți și zeci de răniți


O ambulanță transportă victimele unei explozii din Peshawar, 30 ianuarie 2023
O ambulanță transportă victimele unei explozii din Peshawar, 30 ianuarie 2023

Cel puțin 25 de credincioși au fost uciși și alți aproximativ 120 au fost răniți într-un atac despre care martorii spun că a fost un atentat sinucigaș cu bombă în interiorul unei moschei din orașul Peshawar din nord-vestul Pakistanului.

Martori oculari au afirmat pentru Radio Mashaal că atentatorii sinucigași aflați imediat în spatele imamului și-au detonat vestele explozive în timp ce credincioșii, inclusiv mulți polițiști și alți oficiali, se adunaseră pentru rugăciunile de după-amiază în moscheea de lângă secția centrală de poliție pe 30 ianuarie.

Zeci de răniți au fost transferați la spitale din apropiere, a declarat un ofițer de poliție. Mai mulți dintre ei erau în stare gravă, a spus ofițerul, și este posibil ca numărul morților să crească. Un oficial al spitalului a declarat că între 10 și 15 persoane se aflau în stare critică.

Conform Associated Press, oficialii poliției spun că la rugăciune asistau cel puțin 150 de persoane în momentul exploziei, deși alte surse au estimat că numărul acestora ar fi fost de aproximativ 260 de persoane.

Nimeni nu și-a asumat deocamdată responsabilitatea pentru atentat. Talibanii pakistanezi, cunoscuți sub numele de Tehreek-e-Taliban Pakistan sau TTP, au revendicat atacuri similare în trecut. Această grupare radicală a dus un război de insurgență în Pakistan în ultimii 15 ani.

Prim-ministrul Shahbaz Sharif a condamnat atentatul și a declarat că vor fi luate „măsuri severe” împotriva celor care se află în spatele acestuia. El le-a ordonat autorităților să asigure victimelor cel mai bun tratament medical posibil.

Corespondenții RFE/RL aflați în zonă au declarat că moscheea era frecventată de ofițeri de poliție și de oficiali ai guvernului provincial ale căror birouri se află în aceeași zonă.

Poliția a anunțat că echipele de salvare lucrează la fața locului și că se așteaptă ca sub dărâmături să fie îngropate și mai multe victime, deoarece în urma puternicei explozii clădirea cu două etaje s-a prăbușit.

Fostul prim-ministru Imran Khan a condamnat, de asemenea, atentatul, numindu-l „un atac terorist sinucigaș”. „Este imperativ să ne îmbunătățim colectarea de informații [și] să ne echipăm corespunzător forțele de poliție pentru a combate amenințarea tot mai mare a terorismului”, a scris Khan pe Twitter.

Peshawar este capitala provinciei instabile Hiber Pahtunkhwa, care se învecinează cu Afganistanul.

XS
SM
MD
LG