Linkuri accesibilitate

Atentatul de la sinagoga de lângă Fort Worth, văzut cu îngrijorare de comunitatea evreiască


Imagine generică
Imagine generică

Criza celor patru persoane luate ostatece duminică la o sinagogă de lângă Fort Worth, Texas, a fost soluționată cu succes, dar a avut momentele ei de incertitudine și pericol. FBI-ul consideră atentatul executat de cetățeanul britanic Malik Faisal Akram un act de terorism. Rabinul Citron-Walker și alte trei persoane erau la rugăciuni, transmise prin Internet restului comunității. Criza a durat 11 ore și după ce atentatorul a eliberat o persoană, ceilalți trei au reușit să scape nevătămați.

Investigația s-a extins de-acum în Marea Britanie, unde doi tineri au fost interogați. Teroristul a fost ucis, dar în timpul crizei el a menționat în câteva rânduri numele lui Aafia Siddiqui – o pakisteneză, educată în America, cunoscută sub numele Doamna Al Qaeda, care a fost condamnată pentru terorism în 2010 și este închisă în apropiere de Fort Worth, Texas. Sentința ei este de 86 de ai închisoare pentru încercarea de a ucide militari americani.

Akram care în timpul atacului a spus că a atacat sinagoga pentru că Statelor Unite „le pasă doar de viețile evreilor” a cerut eliberarea lui Siddiqui. El a aterizat pe aeroportul Kennedy din New York la 29 decembrie. În timpul crizei, forțele de ordine i-au permis să vorbească la telefon cu familia sa în Marea Britanie, în speranța că asta îl va face să cedeze. Fratele lui s-a dezis în numele familiei de faptele lui Akram, spunând doar că avea probleme psihice.

Rabinul Cytron-Walker a sfătuit membrii comunităților evreiești să se pregătească pentru astfel de situații, pentru că din nefericire ele nu sunt nici noi și nici ultimele.

Ceea ce a făcut desfășurarea și mai dramatică este că atacul a fost urmărit pe viu de circa 10 mii de membrii ai comunității, care au putut auzi doar sunet. Între aceștia, citată de Washington Post, Stacey Silverman, care a declarat că Akram viza cu insultele și vorbele sale dezlânate evrei, continuând: „Este destul de înspăimântător să fi evreu în țara asta. Sântem devastați de ce s-a întâmplat, dar nu și surprinși”.

XS
SM
MD
LG