Linkuri accesibilitate

Au ascuns veniturile ca să obțină compensații mai mari | O nouă lege privind accesul la informații


Peste 11 mii de persoane nu și-au indicat veniturile în cererile de pe platforma compensatii.gov.md
Peste 11 mii de persoane nu și-au indicat veniturile în cererile de pe platforma compensatii.gov.md

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Peste 11 mii de persoane nu și-au indicat veniturile în cererile de pe platforma compensatii.gov.md pentru a obține categoria de vulnerabilitate energetică mai mare, scrie Ziarul de Gardă. Acestor consumatori le-a fost limitată categoria de vulnerabilitate, a declarat luni, 9 ianuarie, Marcel Spatari, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale. „Nu se produc controale la domiciliu ca să fie clar, dar bineînțeles că noi facem schimb de date cu sistemele informaționale ale Ministerului Finanțelor, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale pentru a identifica cât mai bine nivelul de bunăstare al fiecărei familii”, a mai spus fostul ministru.

În 2023, partidele politice din Republica Moldova au de trecut un test important: alegerile locale generale, care sunt de obicei un fel de repetiție a alegerilor parlamentare, scrie Nicolae Negru pentru ziarulnational.md. O formațiune care pierde în alegerile locale are puține șanse să demonstreze performanță în lupta pentru puterea centrală, crede autorul. Conform noului Cod electoral, alegerile locale se convoacă în ultima duminică a lunii octombrie sau în prima duminică a lunii noiembrie.

Ministerul Justiției propune o nouă lege privind accesul la informațiile de interes public, scrie newsmaker.md. Potrivit uneia dintre modificări, „informațiile de interes public vor fi comunicate solicitantului din momentul în care sunt disponibile, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data înregistrării cererii”, spre deosebire de „15 zile lucrătoare” cât sunt în prezent. „Adoptarea unei noi legi privind accesul la informațiile de interes public reprezintă o acțiune trasată expres în Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a R. Moldova la UE, aprobat de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană la 4 august 2022”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Moldova.org publică un articol în care încearcă să explice cât costă polița medicală. „La sfârșitul anului trecut, în spațiul public se vorbea despre polița de asigurare medicală care va costa 12.636 de lei. Această noutate s-a răspândit repede prin târg și i-a speriat pe cei care nu sunt asigurați de Guvern și nici angajați în câmpul muncii. Va costa sau nu polița de asigurare medicală atât de mult?”. Ca de obicei, răspunsul este mult mai complex decât doar da sau nu. Ce trebuie să știi este că, dacă vei cumpăra polița până la 31 martie, vei plăti de câteva ori mai puțin. De fapt, sub 3% dintre cetățeni vor plăti acest preț exorbitant. Mai multe detalii găsiți în articol.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, popular a ajuns articolul distribuit de jurnal.md despre „prunele moldovenești care cuceresc piața germană”. Dacă în 2017, R. Moldova a exportat în Germania aproximativ 220 de tone de prune, în 2021 cantitatea a depășit pragul de 5.500 de tone, scriu autorii jurnal.md cu referire la portalul mold-street.com. Cu o suprafață cultivată de aproximativ 20.000 de hectare, Moldova produce anual până la 100.000 de tone de prune.

„Capitala se află în alertă epidemiologică de gripă”, anunță în cea mai populară postare de pe Instagram postul de televiziune TV 8. Numărul de îmbolnăviri va crește până la sfârșitul lunii ianuarie, a spus șeful Direcției municipale asistență medicală și socială, Boris Gîlca. Funcționarul a precizat că „cele mai afectate sunt grupele de copii 5-14 ani, după care 0-4, dar și la adulți. La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru copii, pe 100 de paturi sunt internați 110 copii, dintre care 67 cu gripa confirmată. Am desfășurat paturi suplimentare. Este o situație complicată dar ne vom isprăvi. La Spitalul nr. 1 avem 125 de copii internați pe 100 de paturi”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG