Linkuri accesibilitate

Au fost identificați patru complici în atacurile asupra jurnaliștilor din Kazahstan


Jurnaliști urmăresc un discurs al președintelui kazah Qasym-Jomart Tokaiev la centrul de presă Kazmedia din Nur-Sultan, în iulie 2022.
Jurnaliști urmăresc un discurs al președintelui kazah Qasym-Jomart Tokaiev la centrul de presă Kazmedia din Nur-Sultan, în iulie 2022.

Ministerul de Interne din Kazahstan a anunțat că a identificat patru complici care au ajutat o persoană care ar fi coordonat o serie recentă de atacuri asupra jurnaliștilor independenți. 

Ministerul de Interne din Kazahstan a anunțat pe 2 martie că „un cetățean străin identificat ca fiind O. Tokarev”, care fusese reținut în cel mai mare oraș al națiunii din Asia Centrală, Almati, cu câteva zile mai devreme, a mărturisit că a coordonat atacurile și „a fost de acord să ajute” în cadrul investigației numind patru dintre complicii săi.

Complicii au fost identificați ca fiind K. Litvinov, S. Șapovalov, B. Demcenko și Ya. Malișok. Nu au fost oferite alte detalii.

Tokarev a fost reținut după ce poliția și ofițerii de securitate au găsit în locuința sa materiale care sugerează că el a coordonat atacurile împotriva mai multor cunoscuți jurnaliști începând cu luna septembrie.

Poliția kazahă a declarat săptămâna trecută că a reținut 18 suspecți acuzați de atacarea a șase jurnaliști și bloggeri, precum și a unei persoane asociate, într-un val de incidente din septembrie.

Încă nu este clar cine a ordonat atacurile.

Declarația ministerului vine la cinci zile după ce Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cu sediul la New York, a cerut autorităților kazahe „să investigheze în profunzime” seria de atacuri asupra jurnaliștilor independenți.

Săptămâna trecută, un bărbat mascat l-a agresat fizic pe jurnalistul de investigație Daniiar Moldabekov strigându-i „nu-ți mai băga nasul unde nu-ți fierbe oala!”

Pe 20 februarie, un alt jurnalist și vlogger din Almaty, Vadim Boreiko, a declarat că cele două mașini ale cameramanului său Roman Yegorov au fost incendiate intenționat.

Tot în februarie, redactorul-șef al site-ului de știri Ulysmedia.kz din Almati, Samal Ibraeva, a primit de la un expeditor necunoscut o cutie care conținea o bucată de carne și fotografii cu copiii ei. Ea spune că acest pachet este o nouă încercare de „intimidare” a ei și a redactorilor din subordinea ei.

Organismele internaționale pentru supravegherea drepturilor omului și ambasadele mai multor națiuni occidentale au îndemnat, de asemenea, autoritățile kazahe să investigheze atacurile.

XS
SM
MD
LG