Linkuri accesibilitate

Audierile din Congresul american: primul martor care îl implică direct pe președintele Trump


Adjunctul secretarului de stat, George Kent și William Taylor, însărcinat cu afaceri la Kiev în timpul anchetie în vederea suspendării președintelui Donald Trump, Washington, 13 noiembrie 2019
Adjunctul secretarului de stat, George Kent și William Taylor, însărcinat cu afaceri la Kiev în timpul anchetie în vederea suspendării președintelui Donald Trump, Washington, 13 noiembrie 2019

În Statele Unite au debutat audierile publice vizând punerea sub acuzare a președintelui Trump în legătură cu pesupusul troc – ajutor militar pentru Ucraina, în schimbul unei anchete împotriva familiei Biden, rivalul politic al presedintelui. Au adus aceste audieri ceva nou?

În general cei doi martori – ambii diplomați de carieră – au confirmat cele spuse anterior, la audierile cu ușile închise. Cel mai important detaliu a fost relatat de ambasadorul american în Ucraina, William Taylor. Acesta a povestit că, după convorbirea dintre Trump și președintele Zelensky, de la 25 iulie, ambasadorul american la Uniunea Europeana, Gordon Sondland – care are între atribuții și politica față de Ucraina și care este numit politic de Trump – a luat masa cu un subordonat al lui Taylor și-n timpul acesta, Sondland a avut o conversație telefonică cu președintele Trump. Președintele vorbea tare și se auzea că a abordat chestiunea „investigațiilor”, ambasadorul răspunzându-i că ucrainienii sunt gata să acționeze în direcția dorită.

La Washington, încep miercuri audierile publice în ancheta privind demiterea lui Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00


Ulterior, subordonatul lui Taylor l-a intrebat pe Sondland ce crede Trump despre Ucraina și răspunsul a fost că-i pasă mai mult de investigația împotriva lui Biden. De ce este acest fapt relevant? Până acum, toate relatările cu privire la cele întâmplate – de la martori direcți ori indirecți – s-au referit la ceea ce oamenii lui Trump și nu el, făceau: avocatul sau Rudy Giuliani, Sondland, ministrul energiei, șeful consilierilor. Această conversație și replica lui Sondland îl implică direct pe președinte, dovedește că el era cel care se interesa în mod special de investigația împotriva lui Joe Biden și fiului său.

Este mai dificil acum să se susțină – așa cum unii aparători ai lui Trump doresc – că Giuliani a făcut ce a făcut pe cont propriu sau că Sondland a interpretat greșit intențiile președintelui. Nimeni nu se așteaptă că audierile publice vor aduce prea multe informații noi, martorii au fost audiați de-acum cu ușile închise ore întregi.

Democrații speră ca aceste declarații publice, venite de la persoane cu credibilitate vor convinge opinia publică că acțiunile președintelui se ridică la standardul pentru demitere. Republicanii încearcă diverse strategii, denunțând proceduri, încercând să acuze terțe persoane și să distragă atenția, susținând că președintele era îndreptățit să fie suspicios cu privire la Ucraina și așa mai departe.


trategia cea mai plauzibilă este că Trump a făcut ceva greșit dar că această greșeală nu justifică demiterea , strategie subminată însă de însuși Trump care cere republicanilor să spună că acțiunile sale sunt fără pată. Republicanii susțin că cei doi martori -Taylor si adjunctul secretarului de stat, George Kent – nu au fost în contact direct cu președintele, dar pe de altă parte acesta nu permite celor care au avut contact direct să depună mărturie. Democrații cred că argumentele de ieri și cele care vor urma sunt puternice, dar se tem că publicul va continua să privească situația de pe poziții partizane politic.

XS
SM
MD
LG