La Auschwitz, „oamenii caută nu numai istoria şi memoria. Ei căută răspunsuri la întrebările de astăzi", a declarat directorul muzeului memorial Aucshwitz - Birkenau, Piotr Cywinski. El a reamintit de indiferența cu care, în opinia sa, lumea a reacționat la relatările despre prigonirea minorității musulmane rohingya din Myanmar sau deportarea uigurilor în China. „Acum doi ani, am văzut genocidul (comis împotriva) rohingya şi nimănui nu i-a păsat", a spus Piotr Cywinski luni, înainte de începerea ceremoniilor de comemorare a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz - Birkenau.
Peste 6 milioane de evrei au fost exterminați de Germania nazistă în timpul celui de al Doilea Război Mondial, mai mult de un milion de oameni au pierit la Auschwitz - Birkenau.
Peste 200 de supraviețuitori ai lagărului de la Auschwitz au participat la ceremonia care a marcat 75 de ani de la eliberarea lagărului, alături de delegațiile oficiale din mai mult de 50 de țări.
Luni dimineață, președintele Poloniei, Andrzej Duda și un grup de supraviețuitori au depus o coroană la așa-numitul „Zid al morții”, unde au fost executați mii de deținuți.
După care, Duda s-a întâlnit cu omologul său israelian Reuven Rivlin, căruia i-a mulțumit pentru participarea la ceremonia de la Auschwitz: „un semn clar că trebuie să ne aducem aminte și să protestăm împotriva urii, a actelor inumane”.
„A nega crimele genocidului și ale Holocaustului, a instrumentaliza Auschwitz-ul în orice scop echivalează cu pângărirea memoriei victimelor”, a mai spus Duda, la ceremonia de la Auschwitz, la care au vorbit și mai mulți supraviețuitori ai lagărului de exterminare, evrei și roma.
Ceremoniile de la Auschwitz și din lume sunt menite să tragă și un semnal de alarmă împotriva antisemitismului, care pare să se întărească din nou în Europa, să devină un element „acceptabil” în discursul public.
„Nu putem să așteptăm din nou până ce infecția devine o cangrenă”, avertiza luni, la Auschwitz, Michael Schudrich, rabinul-șef al comunității evreiești din Polonia.
Potrivit unui studiu realizat în 2019 de Liga anti-defăimare din Statele Unite, unul din patru europeni are „o atitudine ostilă” față de evrei, comparat cu numai 19% dintre americani.
În Germania, peste 40% cred că „evreii vorbesc prea mult despre ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului”. În octombrie anul trecut, două persoane au murit în atacul asupra unei sinagogi, în estul Germaniei, atac motivat de sentimente antisemite.