Linkuri accesibilitate

Autonomia găgăuză vs. coronavirusul. „Autoritățile înseși nu respectă starea de urgență”


Până în prezent, în autonomia Găgăuz-Yeri nu s-a înregistrat nici un caz de infectare cu virusul COVID-19. Cele câteva zeci de persoane suspecte și testate până astăzi s-au dovedit a fi negative la infecție. Autoritățile locale susțin însă că este prematur să se afirme că regiunea a fost ocolită de virus, întrucât o parte din cei care au revenit în țară de peste hotare ascund acest lucru și nici nu respectă cererea de a sta cel puțin două săptămâni în autoizolare.

Autonomia găgăuză: mulți din cei întorși acasă nu respectă carantina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct



Atât autoritățile locale, cât și activiștii din regiunea găgăuză admit că lipsa vreunui caz de infectare cu virusul COVID-19 nu înseamnă nici pe departe că autonomia e ocolită cu desăvârșire de molima ce face ravagii în lumea întreagă. După ziua de 7 martie, când a fost înregistrat primul bolnav de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova, câteva zeci de locuitori din localități din componența Găgăuziei au fost trimiși la Chișinău pentru analize. Potrivit situației din ziua de 25 martie, asupra unei singure persoane mai planează suspiciunea că ar putea fi infectată, spune șefa direcției Sănătate, Svetlana Duleva.

Mulți studenți care învățau în stânga Nistrului au revenit acasă...


Funcționara totuși și-a exprimat îngrijorarea că numeroși locuitori ai autonomiei, reveniți acasă de peste hotare, nu respectă îndemnul de a se izola de restul populației pentru cel puțin două săptămâni. Șefa direcției sănătate din cadrul autonomiei, susține că autoritățile locale au cerut ajutorul poliției și că orice asemenea caz va fi sancționat. Faptul că în această dimineață în stânga Nistrului, unde lucrează mulți locuitori ai Găgăuziei, erau înregistrate deja șapte cazuri de infectare, a pus pe gânduri autoritățile din autonomie, Svetlana Duleva:

„Ne îngrijorează rapiditatea cu care crește numărul celor infectați cu virusul de tip nou în Transnistria. Mulți studenți care învățau în stânga Nistrului au revenit acasă, la fel și mulți gasterbeiteri. Ne așteptăm să-și anunțe medici de familie că au revenit acasă, De asemenea, atenționăm pe toată lumea că timpul îndemnurilor binevoitoare a trecut. Încăpățânarea Dvs. de a nu da ascultare cererii autorităților reprezintă deja o încălcare a legii, prin urmare, le sugerăm tuturor să fie atenți și să respecte autoizolarea”.


Sancțiunile nu s-au lăsat așteptate. În dimineața zilei de miercuri, poliția din autonomie a anunțat că a amendat o femeie care a rupt banda adezivă din jurul unui teren de joacă, iar o locuitoare a orașului Vulcănești va avea de plătit o amendă de câteva mii de lei pentru că a încălcat regimul de carantină după revenirea din Marea Britanie.

Autoritățile organizează ședințe cu o sumedenie de oameni...

Atitudinea de sfidare de care dau dovadă unii locuitori ai regiunii ar putea avea o explicație, susține activistul local Mihail Sirkeli, director al organizației Piligrim-Demo. Oamenii nu fac decât să repete comportamentul autorităților din autonomie, care până mai ieri organizau întâlniri publice, cu participarea fizică a primarilor din regiune. În ce privește locuitorii reveniți de peste hotare, intrarea acestora în regiune nu poate fi contabilizată, prin urmare, autoizolarea și prezentarea la medicul de familie rămâne la discreția fiecăruia, în funcție de bunul simț și gradul de responsabilitate, spune Mihail Sirkeli:

„Autoritățile, din câte noi vedem, fac aceleași greșeli ca și autoritățile de la nivel central. Problema e că cheamă oamenii să stea acasă, dar în același timp singuri organizează ședințe cu o sumedenie de oameni. Nu este clar ce facem cu această carantină. A fost introdusă această situație excepțională, dar autoritățile nu fac multe pentru ca ea să fie respectată, în primul rând de ei, și de cetățenii de rând. În ce privește locuitorii care revin acasă, aceștia preponderent sunt din Germania și Federația Rusă. Bașcanul Găgăuziei, autoritățile, cheamă oamenii să informeze poliția dacă văd cazuri în care oamenii nu respectă carantina și, din câte știu, poliția face acest lucru”.

Marți, bașcanul autonomiei Irina Vlah a anunțat că sărbătoarea găgăuză ce marchează sosirea verii – Hederlez, de pe 6 mai, va fi cel mai probabil amânată, la fel și Congresul internațional al găgăuzilor, ce fusese programat pentru 13 iunie, va fi contramandat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG