Linkuri accesibilitate

Autorităţile moldovene alertate de răspîndirea pestei porcine


Doar în ultima săptămână au fost depistate 17 focare noi, dintr-un total de 22 de la începutul anului.

Autoritățile spun că au depistat 17 focare de pestă porcină, o maladie care nu se transmite la om, dar care a făcut deja pagube de zeci de milioane de euro peste Prut, în România, unde au fost uciși aproximativ 300 de mii de porci și au fost afectați mii de fermieri. La Chișinău, directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a spus astăzi că, în R. Moldova sursele principale de răspândire a maladiei sunt mistreții și furajele.

În debutul şedinţei Comisiei pentru situaţii excepţionale pe care a convocat-o, premierul Pavel Filip a spus că răspândirea rapidă a pestei porcine în țările vecine, România şi Ucraina, e din ce în ce mai periculoasă pentru Moldova şi a cerut un plan de acţiuni urgente pentru a evita răspândirea virusului pe teritoriul ţării. Doar în ultima săptămână au fost depistate 17 focare dintr-un număr total de 22 de focare de la începutul anului. În trei zone infecţia a fost depistat la mistreţi, fiind găsite şi mai multe cadavre.

Cele mai afectate sunt localitățile de la frontieră, din luncile Nistrului şi Prutului. Animalele din zonele de focar, indiferent că au fost sau nu infectate, vor fi sacrificate. E vorba de un număr estimativ de peste 700 de capete. Până acum au fost nimiciți peste 250 de porci domestici. Proprietarii animalelor ar urma să fie despăgubiți. Suma alocată în acest sens e de 1,5 milioane de lei. Totodată s-a decis că va fi extinsă pe tot parcursul anului perioada de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali, care sunt purtători de virus.

Cheltuielile pentru stingerea unui singur focar se ridică la circa jumătate de milion de lei, a spus directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, invocând exemplul unei localităţi din Mereni.

Gheorghe Gaberi
Gheorghe Gaberi

„A fost nevoie să întreţinem patru filtre pe parcursul a 60 de zile şi să asigurăm procesarea tuturor unităţilor de transport. Zilnic prin fiecare treceau peste 800 de unităţi de transport.”

Acum purtători de acest virus sunt mistreţii, dar şi furajele, în special porumbul...

În cadrul şedinţei s-a anunţat că va fi înăsprit inclusiv controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc, chiar dacă recentele focare nu mai sunt cauzate ca la început de introducerea în ţară a produselor din carne. Gherghe Gaberi a spus că acum purtători de acest virus sunt mistreţii, dar şi furajele, în special porumbul, aşa cum s-a constat şi în alte state din UE afectate de pesta porcină.

Gheorghe Gaberi: „În situaţia dată riscurile sunt în creştere fiindcă porumbul recoltat care a fost în contact cu mistreţii ulterior va nimeri şi la fermele corporative, la reţele de porci cu foarte multe animale şi evident că eventualele pagube pot fi mult mai mari.”

Pentru a evita acest lucru plantaţiile de porumb vor fi evaluate şi lichidate în cazul în care se va constata că acestea au fost infectate de virus, a mai precizat Gaberi:

„Populaţia trebuie să înţeleagă că este mai simplu să aibă pierderi de câteva kilograme de furaje decât să-şi infecteze animalele. Va fi o problemă dacă noi nu vom putea să demonstrăm că nu am întreprins toate măsurile pentru a evita ca plantele infectate să nu nimerească în combină, apoi în remorcă şi elevator.”

Conform datelor ANSA, în Republica Moldova sunt între 400 și 500 de mii de capete de porcine, dintre care cam 70 la sută sunt în ferme și crescătorii, unde focarul de pestă porcină nu a ajuns deocamdată.

În ţările vecine situaţia e mai alarmantă...

În ţările vecine situaţia e mai alarmantă. În România numărul de focare depistate depăşeşte 900, fiind afectate 13 judeţe, iar alte 14 riscă să fie afectate rapid, relatează presa română. Până acum au fost lichidaţi peste 300 de mii de porci afectaţi de boală. Virusul a afectat şi cea mai mare fermă de porci din România, și a doua ca mărime din UE, care numără peste 140 de mii de porci. Presa mai relatează că Comisia Europeană a avertizat România încă din februarie 2017 că nu ia măsuri concrete pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane, dar că autorităţile române ar fi ignorat avertismentele până la începutul acestei veri, când primii porci domestici au luat pesta porcină africană de la porcii mistreți veniți din Ucraina. Au fost deschise mai multe dosare penale pentru răspândirea virusului, inclusiv o ancheta privind modul în care autoritățile române au intervenit şi au gestionat criza pestei porcine africane.

În Ucraina de la începutul anului au fost identificate peste 100 de focare. Numărul animalelor sacrificate depăşind 130 de mii. Unele media ucrainene relatează că virusul s-ar extinde, inclusiv din cauza inacțiunilor autorităţilor. Mai multe state, inclusiv Moldova au interzis exportul de carne de porci din Ucraina. Economia ucraineană ar fi suportat de la pesta porcină pierderi de peste 25 de milioane de euro, relatează presa.

Previous Next

XS
SM
MD
LG