Linkuri accesibilitate

Autoritățile ruse confirmă moartea lui Prigojin în accidentul aviatic


Portretele șefului mercenarilor ruși Evgheni Prigojin (dreapta) și comandantului grupului Wagner, Dmitri Utkin, Moscova, 24 august 2023.
Portretele șefului mercenarilor ruși Evgheni Prigojin (dreapta) și comandantului grupului Wagner, Dmitri Utkin, Moscova, 24 august 2023.

Comitetul de anchetă al Rusiei a confirmat decesul șefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în urma prăbușirii unui avion privat la nord de Moscova la 23 august.

Sistemul de urmărire online Flightrader24 a arătat un avion cu reacție Embraer 600 construit în Brazilia, înregistrat pe numele grupului Wagner, dispărând de pe ecranele radarului devreme în seara zilei de 23 august. La scurt timp după aceea, un videoclip de pe rețelele de socializare pare să arate un avion căzând prin cer cam la 300 de kilometri la nord de Moscova, unde a dispărut aeronava de pe radar.

Comitetul a declarat la 27 august că toate cele 10 victime ale accidentului de avion privat din 23 august au fost identificate și că identitățile „sunt conforme cu lista de pasageri”.

Acum trei zile, confirmând indirect moartea comandanților companiei Wagner, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele față de familia lui Evgheni Prigojin, vorbind totodată și despre „greșelile grave” făcute de acesta. „El [Prigojin] a fost un om talentat”, a declarat Putin pe 24 august, spunând că prăbușirea avionului produsă cu o zi mai devreme la nord de Moscova, este „o tragedie”, fără a preciza clar dacă știe că liderul mercenarilor se afla la bordul avionului.

Anterior, autoritățile rusești declaraseră că Prigojin și Dmitri Utkin, comandant de teren al trupelor Wagner, apăreau ca pasageri ai zborului, care se îndrepta de la Moscova la Sankt Petersburg.

Cauza prăbușirii nu a fost stabilită.

XS
SM
MD
LG