Linkuri accesibilitate

Avanpremieră la turneul european al președintelui Joe Biden


Joe Biden, imagine de arhivă.
Joe Biden, imagine de arhivă.

Președintele Biden se va afla în Europa săptămâna aceasta, un simbol al unității Alianței NATO în fața agresiunii ruse în Ucraina. El va participa joi la o reuniune de urgență a Alianței Nord Atlantice, apoi la una a Consiliului Europei și alta a Grupului celor 7 țări cu nivelul cel mai ridicat de dezvoltare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00
Link direct

Vineri, președintele american se va deplasa la Varșovia pentru a discuta despre eforturile de ajutorare a refugiaților, Polonia având o mare majoritate a acestora. Biden a fost invitat să viziteze Ucraina de către fostul președinte Petro Poroșenko, cu care se cunoaște de mulți ani, dar este puțin probabil că condițiile de securitate o vor permite. De altfel purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a spus că o astfel de vizită nu se află pe agendă, săptămâna aceasta.

Nu ar fi prima dată că un șef al executivului american vizitează o zonă de război – Trump a fost în zona demilitarizată dintre cele două state coreene, Obama în Afganistan, George W. Bush în Irak - dar în Ucraina este un conflict care nu implică forțe americane și acestea nu pot asigura securitatea președintelui.

Nu este clar ce poate alianța NATO anunța la acest summit, în condițiile în care zona de non-survol nu e considerată fezabilă și nici livrările de avioane. Va fi însă fără îndoială o ocazie de a reînnoi angajamentele față de securitatea Ucrainei. O posibilitate – arată presa – ar fi ca Turcia, a cărei decizie de a achiziționa din Rusia proiectile de apărare S-400 a fost criticată aspru la vremea respectivă de Statele Unite, să le transfere în Ucraina, a cărei armată are experiență cu o variantă mai veche a aceluiași armament.

Vizita în Polonia va fi o ocazie pentru ca Biden să anunțe suplimentări ale ajutoarelor pentru țări care primesc un număr masiv de refugiați, între acestea și Moldova.

XS
SM
MD
LG