Linkuri accesibilitate

Avertisment de securitate în Europa. Pericol de atentate în zilele de Crăciun și Anul Nou


Poliția din Austria și Germania a arestat mai multe persoane suspectate că plănuiau atacuri în perioada sărbătorilor, scrie ziarul german Bild. A fost percheziționată și Catedrala din Köln.

Serviciile de securitate din Austria, Germania şi Spania au primit informații că un grup islamist plănuieşte mai multe atacuri în Europa, posibil în nopțile de Crăciun și Anul Nou.

Potrivit dpa, gruparea islamistă ar putea avea legături cu gruparea teroristă Statul Islamic din Horassan, activă în Asia Centrală şi de Sud, susțin agențiile de presă.

Țintele acestor atacuri ar putea fi mulțimea venită la slujbele de Crăciun sau cei participă la sărbătorile de sfârșit de an din Köln, Viena şi Madrid.

Poliţia germană a făcut percheziţii în Catedrala din Köln cu ajutorul câinilor, în urma unui „avertisment de pericol” emis pentru noaptea de Anul Nou.

Toţi vizitatorii vor fi supuşi unui control înainte de a intra în lăcaşul de cult

„Chiar dacă informaţiile se referă la ajunul Anului Nou, începând din această seară vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a garanta siguranţa vizitatorilor la catedrală în ajunul Crăciunului", a declarat şeful poliţiei din Köln, Michael Esser, citat într-un comunicat. După slujba de seară şi „de comun acord cu responsabilul cu securitatea catedralei", catedrala a fost percheziţionată cu câini speciali dresaţi în acest sens, a precizat poliţia. „Duminică, toţi vizitatorii vor fi supuşi unui control înainte de a intra în lăcaşul de cult”, se arată în comunicat. „Poliţia recomandă oamenilor să nu aibă genţi la ei şi să ajungă devreme la slujba religioasă”, a adăugat acesta. Se pare că au avut loc și câteva arestări atât în Austria, cât și în Germania, dar polițiile celor două țări nu au făcut comentarii.

În paralel, autoritățile occidentale se pregătesc și de eventualitatea izbucnirii unor violențe pe fondul sărbătorilor, după cum s-a întâmplat anii trecuți.

Ministrul german al Justiției Marco Buschmann a declarat pe 23 decembrie că în întreaga Germanie poliția ar trebui echipată cu electroșocuri. Într-o scrisoare adresată senatorului pentru justiție din Berlin, Felor Bandenberg, care prezidează, în prezent, conferința miniștrilor justiției din cele 16 landuri ale țării, Buschmann a scris că emiterea dispozitivelor cu electroșocuri pentru polițiști nu necesită o modificare a legislației.

Orașele Berlin, Essen și Hanovra au fost afectate în mod special violențele de Anul Nou. Ar trebui să se pună la dispoziția ofițerilor de poliție cel mai bun echipament posibil, a scris Buschmann, argumentând că dovezile sugerează că electroșocurile cu electroșocuri au un efect preventiv.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, citat de Deutsche Welle, susține că se teme și el de repetarea revoltelor de Anul Nou și a atacurilor asupra serviciilor de urgență din Berlin și din alte orașe.

„Sunt îngrijorată că noaptea de Anul Nou ar putea fi din nou un moment în care să fim forțați să ne confruntăm furie oarbă și violență fără sens în unele orașe, de exemplu, împotriva polițiștilor sau a serviciilor de urgență", a declarat Faeser.

XS
SM
MD
LG