Linkuri accesibilitate

Avocații și îngrijorările lor | Demisia unei ministre


Imagine generică.
Imagine generică.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, și-a anunțat demisia, joi, pe Facebook. Jurnal.md menționează că, întâmplător sau nu, decizia vine după ce la ședința Executivului premierul Natalia Gavrilița a lansat critici în privința modului în care este gestionat procesul de procurare a lemnelor de către populație. Iuliana Cantaragiu a spus că acesta a fost un an plin de muncă, reforme și proiecte. La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a mulțumit fostei ministre a Mediului pentru munca depusă.
  • Uniunea Avocaților din Republica Moldova se arată îngrijorată de declarațiile președintei Maia Sandu de după ședința Consiliului Superior de Securitate, când a menționat că „sunt foarte multe cazuri când avocații apărării în mod deliberat tergiversează dosarele folosind tot felul de posibilități pe care legislația actuală le permite”, scrie Ziarul de Gardă. În declarația publică a Uniunii se spune că avocații nu vor accepta o asemenea poziție, că își vor urma menirea în societate și că „vor apăra drepturile cetățenilor indiferent de poziția autorităților, atâta timp cât aceasta este contrară drepturilor omului și dreptului de a exercita liber profesia de avocat, garantate de Constituția Republicii Moldova și de Tratatele internaționale”.
  • Aflat într-o vizită la Kiev, secretarul de stat american Antony Blinken, a anunțat un ajutor militar de două miliarde de dolari Ucrainei și altor state europene amenințate de Rusia, printre care și Republica Moldova, notează Replica Media. Oficialul american a vorbit la Kiev despre intenția Congresului american de a oferi aceste două miliarde de dolari ajutor, dintre care aproximativ un miliard va fi alocat Ucrainei, iar restul banilor va fi împărţit între 18 state, inclusiv membrii NATO şi partenerii regionali de securitate. Printre aceste state beneficiare este și Republica Moldova, România, statele baltice.
  • Deputații au modificat bugetul de stat care va include acum pensii și alocații mai mari pentru persoanele din anumite categorii sociale, reține Ziarul Național. Astfel, bugetarii care au salarii mai mici de 15 000 de lei pe lună vor primi un ajutor unic de 3000 de lei, alocat în două tranșe. Beneficiarii de toate tipurile de pensii și alocații sociale de stat a căror sumă nu depășește 5000 de lei vor beneficia de un ajutor unic de 1500 de lei. Modificările la buget prevăd inclusiv majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului. De asemenea, deputați au votat astăzi pentru salarii mai mari cu aproximativ 10 la sută pentru angajații din instituțiile medico-sanitare.
  • Un nou recensământ al populației și locuințelor din Republica Moldova va fi efectuat în anul 2024, reține deschide.md. Pentru efectuarea acestuia, autoritățile vor aloca circa 330 de milioane de lei. Potrivit datelor prezentate, bugetul total include lucrările de pregătire a recensământului, desfășurarea acestuia și diseminarea rezultatelor finale, care vor fi distribuite până în anul 2026. Adițional, este planificat și un sprijin financiar important din partea Uniunii Europene în valoare de 2 milioane euro pentru pregătirea recensământului.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor Crowd Tangle, este populară știrea de la Ziarul de Gardă despre descinderea procurorilor anticorupție la domiciliul fostei deputate socialiste, Alla Dolință.
  • De interesul sporit al publicului de pe Facebook se bucură și știrea Europei Libere despre anunțul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind succesele armatei ucrainene în regiunea Harkov, unde au fost eliberate mai multe localități ocupate de forțele ruse.
  • Pe Instagram se bucură de interes postarea TV8 despre întrevederea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu Majestatea Sa Regina Margareta a II-a a Danemarcei.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG