Linkuri accesibilitate

Bătălii aprige pentru orașele Vuhledar și Mariinka | Eforturi „de curățare” în guvernul de la Kiev


Soldați ai Brigăzii de asalt a Forțelor de Operațiuni Speciale „Azov” în apropierea vehiculului lor blindat Hummer, lângă Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 11 februarie 2023.
Soldați ai Brigăzii de asalt a Forțelor de Operațiuni Speciale „Azov” în apropierea vehiculului lor blindat Hummer, lângă Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, 11 februarie 2023.

La aproape un an de la invazia rusă în Ucraina, în timp ce bătăliile aprige pe frontul de est continuă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că eforturile de curățare ale guvernului de la Kiev nu vor înceta, scrie Reuters.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a emis sâmbătă un decret de demitere a unei persoane de rang înalt din domeniul securității. El a declarat apoi că eforturile sale de a curăța guvernul vor continua.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a discutat cu secretarul american al apărării Lloyd Austin prioritățile cooperării bilaterale, inclusiv apărarea aeriană a Ucrainei, înaintea viitoarei întâlniri ale aliaților Kievului la Bruxelles.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene își mențin apărarea de-a lungul liniei frontului în regiunea de est a Donețkului, inclusiv în orașul asediat Bahmut. Acum se dau cele mai aprige bătălii pentru orașele Vuhledar și Mariinka, a declarat sâmbătă comandantul militar al armatei ucrainene.

Pe de altă parte, liderul grupului Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a declarat duminică, 12 februarie, că mercenarii săi ar fi capturat orașul Krasna Hora, la marginea de nord a orașului Bahmut, localitate pe care Moscova se chinuie să o cucerească de luni întregi. Aceste informații nu au putut fi verificate.

Moscova și-a trasat însă un obiectiv-cheie al ofensivei sale în estul Ucrainei – de cucerire a orașului Bahmut. Cu doar o zi mai devreme, șeful grupării paramilitare Wagner a spus că Moscova trebuie să captureze orașul ca să aibă succes campania, însă a recunoscut rezistența acerbă a forțelor ucrainene.

Serviciile de informații britanice, într-o evaluare bazată pe statisticile militare ucrainene conform cărora forțele ruse au suferit peste 820 de victime pe zi în ultimele două săptămâni, au spus că cifrele ar indica cele mai mari pierderi rusești de la prima săptămână a invaziei sale în Ucraina, care a început la 24 februarie 2022.

XS
SM
MD
LG