Linkuri accesibilitate

Banca de Investiții cu sediul la Moscova oferă încă un împrumut firmei Agricover IFN


Imagine generică
Imagine generică

Este a doua finanțare pe care o primește din 2015 grupului controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani.

Cu o durată de șapte ani, valoarea împrumutului este de 10 milioane de euro, potrivit reprezentanților companiei Agricover. Este a doua finanțare pe care o primește Agricover IFN de la Banca Internațională de Investiții (BII). În 2015, BII a acordat un împrumut în valoare tot de 10 milioane de euro, scadent în șapte ani. Agricover Credit IFN este parte a grupului Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani.

Potrivit reprezentanților BII, această Agricover IFN are deja peste 3.000 de clienți, în principal fermieri mici și mijlocii care se ocupă cu producția agricolă, creșterea de animale sau fabricarea produselor lactate. Fondurile oferite de către bancă vor fi folosite pentru susținerea activităților curente și pentru modernizarea echipamentelor fermelor mici și mijlocii din România.

Economistul Dragoș Cabat amintea anterior că, prin astfel de împrumuturi „poate crește influența Rusiei în zone pe care ea le consideră strategice”.

Recent, banca a anunțat un alt împrumut acordat grupului agro-industrial Trans-Oil, cel mai mare jucător din piața de profil din Republica Moldova, pentru achiziționarea fabricii de ulei de la Țăndărei, cunoscută sub numele de Ultex Țăndărei.

Compania Trans-Oil a fost fondată de cetățeanul rus Vaja Jhashi, care deține funcția de CEO, născut în Georgia (URSS), care ar avea, potrivit portalului anticoruptie.md, și pașaport american. Newsweek România a scris că firma lui Vaja Jhashi este, de fapt, sub influența lui Vlad Plahotniuc, conducătorul de facto al Guvernului de la Chișinău.

Banca Internațională de Investiții este fosta bancă a țărilor comuniste și a fost creată în 1970. România a aderat la ea în 1971, când această bancă internațională deservea întreg spațiul socialist.

Vedeţi continuarea materialului aici

Politigraf

XS
SM
MD
LG