Linkuri accesibilitate

Banii confiscați de la Luca Filat, folosiți pentru remunerarea asistenților sociali


Agenția Națională pentru pentru Combaterea Infracțiunilor din Marea Britanie a cerut și obținut confiscarea banilor lui Luca Filat, după ce fiul fostului premier moldovean și-a cumpărat, la Londra, un Bentley Bentayga cu 200 de mii de lire sterline
Agenția Națională pentru pentru Combaterea Infracțiunilor din Marea Britanie a cerut și obținut confiscarea banilor lui Luca Filat, după ce fiul fostului premier moldovean și-a cumpărat, la Londra, un Bentley Bentayga cu 200 de mii de lire sterline

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Banii confiscați în anul 2021 de autoritățile britanice de la Luca Filat, fiul fostului premier moldovean, vor fi folosiți pentru remunerarea asistenților personali care îngrijesc persoane cu dizabilități severe, scrie „Ziarul de Gardă”. Este citat guvernul de la Chișinău cu precizarea că fondurile confiscate au fost folosite pentru acoperirea unei părți din necesitățile „foarte mari de angajare a îngrijitorilor”. Cheltuirea banilor confiscați a fost monitorizată de Asociația Keystone Moldova. Anterior, portalul Anticorupție a scris că autoritățile britanice au confiscat de la fiul ex-premierului și au transmis Chișinăului jumătate de milion de euro.
  • „Integrarea energetică a Moldovei și Ucrainei cu UE se accelerează”, titrează portalul economic Mold Street. Operatorii de sisteme de transport pentru energie electrică din Europa continentală au convenit să mărească până la 250 de MW capacitatea comercială cu sistemul energetic Ucraina-Moldova. Cantitatea respectivă reprezintă mai mult decât dublul capacităților stabilite în faza inițială, scrie Mold Street, amintind că schimburile comerciale dintre sistemul european și cele din Ucraina și Moldova au început pe 30 iunie, pe interconectarea dintre Ucraina și România.
  • Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a anunțat că R. Moldova va achita Gazprom-ului în luna august în jur de 1.459 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale. Portalul NewsMaker amintește că în iulie, Moldova a cumpărat gaze naturale la un preț de 980 de dolari, în iunie cu 880 de dolari, iar în luna mai cu aproape 920 USD pentru mia de metri cubi de gaz.
  • Radio Chișinău revine la recentele convorbiri de la București dintre președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis, în cadrul cărora cei doi șefi de stat au discutat și despre un eventual sprijin al României în problema aprovizionării cu gaze. Analistul Nicolae Negru a opinat pentru Radio Chișinău că răspunsul oferit de România a fost că, indiferent de scenarii, „R. Moldova se va menține pe linia de plutire”, iar „cetățenii nu vor îngheța la iarnă.”

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Știrea că Veronica Drăgălin și-a început la 1 august mandatul de procuror-șef la Procuratura Anticorupție a trezit cel mai mare interes în ultimele 24 de ore pe Facebook-ul moldovean, dar și pe rețeaua Instagram, monitorizate de Europa Liberă cu ajutorul aplicației CrowdTangle. Plecată din R. Moldova cu părinții când avea 8 ani, ea și-a întrerupt cariera în justiția americană și a revenit pentru a lupta cu corupția de acasă.
  • O altă postare populară a presei moldovene pe Facebook este se referă la deputatul socialist, Corneliu Furculiță, fostul președinte al fracțiunii parlamentare a socialiștilor, care a fost inculpat pentru îmbogățire ilicită. Furculiță a scris pe Facebook la sfârșitul lunii trecute că procurorii i-ar verifica activitatea pentru a-l intimida.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG