Linkuri accesibilitate

Norvegia și BERD oferă bani pentru consolidarea securității energetice | Moldovagaz încheie contracte de urgență cu clienții Nordgaz


Moldova - gaz/gas generic, MoldovaGaz, Chisinaugaz, Moldova-Gaz, NOv 2021
Moldova - gaz/gas generic, MoldovaGaz, Chisinaugaz, Moldova-Gaz, NOv 2021

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 48 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Mitropolitul Vladimir a comentat, pentru prima dată, plecările preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Într-un interviu publicat pe pagina Mitropoliei, capul bisericii a declarat că aceștia ar fi fost ispitiți de „ofertele vremii”, pe care le-ar fi acceptat în lipsa discernământului și a credinței „curate”, transmite Newsmaker.md. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat anterior presei secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.
  • Potrivit jurnaliștilor de la Agora.md, compania „Moldovagaz”, în calitate de prestator al serviciului public de alimentare de urgență cu gaze naturale, a început să semneze contracte cu consumatorii furnizorului „Nordgaz”, al cărui licență a fost suspendată pentru trei luni de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Anterior, „Nordgaz” promitea să livreze Găgăuziei gaze naturale la tarife mai mici, decât cele de pe piață.
  • Cozi kilometrice s-au format duminică, 24 decembrie, la punctul de trecere a frontierei Albița-Leușeni, numărul pasagerilor fiind dublu față de cel din zilele obișnuite, majorându-se de la opt mii, la patru mii, transmite postul public de televiziune. Pentru a face față situației create, a fost suplinit numărul angajaților și au fost deschise mai multe coridoare pentru mașini.
  • Norvegia va acorda R. Moldova, prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un grant de 34 de milioane de euro, iar BERD va oferi un împrumut de 165 de milioane de euro, scrie Ziarul de Gardă. Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea rezervelor de gaze naturale și pentru diversificarea surselor de aprovizionare. Două acorduri în acest sens au fost votate în ședința din 22 decembrie a Parlamentului.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, în acest weekend, cel mai popular a fost reportajul realizat de ProTV Chișinău, despre inaugurarea pomului de Crăciun în Piața Marei Adunări Naționale din Chișinău.
  • Pe Instagram, sa bucurat de interesul internauților știrea jurnaliștilor de la TV8, care au scris că la trei ani de mandat, președinta R. Moldova, Maia Sandu, anunțat că va candida pentru un nou mandat și că solicită Parlamentului organizarea unui referendum pentru aderarea. la UE.
XS
SM
MD
LG