Linkuri accesibilitate

Belarus: 500 de milioane de dolari pentru status quo, 3 miliarde de euro pentru reforme (Adevărul.md)


Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct

Cei care citesc site-ul Deschide.md au putut afla că președintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj duminică cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni. Este nevoie de talentul și competența tuturor românilor pentru clădirea unei țări prospere, se spune în el. "Vă purtăm în gând pe toți ... și știm cât de dificil v-a fost în acest ultim an de grea încercare ...", mai spune președintele României, care crede că depășirea crizei sanitare va permite țării să se concentreze pe un obiectiv fundamental: "construirea României post-pandemice".

Președinta Maia Sandu a anulat vineri decretul lui Igor Dodon care viza numirea în fruntea Curții de Apel Chișinău a lui Vladislav Clima, spunând că unii membri ai CSM se aflau în conflicte de interese în momentul în care votaseră avansarea. Deschide.md publică părerea de dezaprobare a fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, dar și o explicație a lui Sergiu Litvinenco din PAS. Tănase spune că conflictele de interese se rezolvă în altă parte decât la președinție, și anume la ANI, și sugerează că decizia încalcă garanțiile de independență a magistraților în general.. “Revocarea acestui decret ridică și o problema serioasă referitor la validitatea deciziilor adoptate de/cu participarea acestui judecător”, mai crede el. Litvinenco îi ia apărarea președiontei cu argumentul că “nu se atentează la statutul de judecător al acestuia, ci exclusiv la funcția sa administrativă – de președinte al Curții de Apel Chișinău. Vladislav Clima rămâne în continuare judecător al Curții de Apel Chișinău, va putea face în continuare dreptate (se pot pune ghilimelele după caz), astfel încât principiul independenței judecătorului garantat de multiple acte internaționale și naționale nu este afectat nicidecum”, susține Litvinenco. „Nu poate fi făcută dreptate prin nedreptate”, spusese despre aceeași revocare Vladislav Gribincea de la CRJM, o cunoscută organizație neguvernamentală de monitorizare a justiției, iar opinia ministrului interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, e că „Statul de drept nu are nicio legătură cu revocarea unor decrete de numire a unor persoane în funcție”.

Un studiu citat de Zdg.md dă note mai mari decât trei ani în urmă calității educației în R. Moldova. Studiul sociologic se numește „Satisfacția și percepția beneficiarilor PRIM” și a fost prezentat de ministerul educației în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”(PRIM). În creștere ar fi satisfacția părinților atât față de calitatea generală a educației, cât și a cadrelor manageriale, fiind mai bune și condițiile fizice de instruire in școală; dotarea cabinetelor cu materiale și echipamente de instruire; competențele digitale ale cadrelor didactice; metodele predare /învățare.

Cotidianul.md își informează cititorii că, așa cum a anunțat consiliera prezidențială pe probleme de Sănătate, Ala Nemerenco, moldovenii cărora le-a fost administrată prima doză de vaccin anti-COVID-19 în străinătate, pot face rapelul (a doua doză de vaccin) în Republica Moldova. Trebuie doar să se adreseze la medicul de familie sau în orice centru de vaccinare cu buletinul de identitate și certificatul care confirmă administrarea vaccinului cu prima doză. Persoana va fi vaccinată, desigur, cu același vaccin și în același interval de timp recomandat între două doze pentru fiecare vaccin în parte.

Adevarul.md scrie că Lukaşenko a plecat îndatorat de la întâlnirea cu Putin, dar că împrumut e modest în comparaţie cu ajutorul anunţat de UE. Este vorba despre cele 500 de milioane de dolari pentru Belarus, a doua dintr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Vladimir Putin l-a promis lui Aleksandr Lukaşenko.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană (UE) a prezentat un plan de susţinere a Belarusului, în valoare de trei miliarde de euro, în cazul unei tranziţii democratice după plecarea lui Aleksandr Lukaşenko de la putere, precizeaza publicația și continuă: “Contestat puternic în ţară şi tot mai izolat pe plan internaţional, Aleksandr Lukaşenko, aflat de aproape 27 de ani la putere, are parte de susţinerea lui Vladimir Putin. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a apreciat drept „rezonabilă” decizia lui Aleksandr Lukaşenko privind deturnarea avionului Ryanair, un act considerat drept „terorism de stat” de către mai multe state europene. Lukaşenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”, a deturnat avionul în timp ce se afla în spaţiul aerian al Belarusului în scopul de a-l aresta pe jurnalistul disident Roman Protasevici, inclus pe o listă a „teroriştilor” în ţara sa pentru faptul că a transmis manifestaţiile anti-regim. Belarusul susţine că avionul a fost deturnat din cauza unei alerte cu bombă şi că arestarea lui Protasevici a fost o întâmplare.”

XS
SM
MD
LG